Το κλασικό ερώτημα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά τι είναι η Νέα Δημοκρατία; Σε αυτήν την ερώτηση καλούμαστε να απαντήσουμε κάθε φορά που ένας βουλευτής ή στέλεχός της προβαίνει σε δήλωση που προκαλεί τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται στα δεξιά και στα αριστερά της. Πιο θορυβώδεις και πιο οργανωμένοι οι αριστεροί διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ευκαιρίας δοθείσης, επισείουν το ακροδεξιό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και από τα δεξιά δέχεται πυρά, καθώς την κατηγορούν πως έχει γίνει Ποτάμι, με την έννοια του ιδεολογικού χυλού. 

Ετσι, με αφορμή το γνωστό σχόλιο του κ. Κ. Μπογδάνου ξανανοίγει η συζήτηση για τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μπογδάνος, εκτός από έναν εντελώς άστοχο και αχρείαστο χειρισμό που έκανε, και το αναγνώρισε, έθεσε ένα ζήτημα που απασχολεί συγκεκριμένες αστικές περιοχές της Αθήνας και ένα σημαντικό τμήμα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει και ως εκ τούτου προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση από όλους τους πολιτικούς χώρους από τη σκοπιά που το βλέπει ο καθένας τους. 

Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της είναι ένα κόμμα που συγκροτήθηκε από τη σύγκλιση των δύο μεγάλων ιστορικών ρευμάτων της Ελλάδας: της Δεξιάς και του Κέντρου. Και αυτή η φυσιογνωμία της παραμένει μέχρι σήμερα. 

Είναι αλήθεια πως τόσο η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το αίτημα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στην παράταξη ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων από την Κεντροαριστερά. Ηταν μια κρίσιμη μάζα που έδωσε αρχικά τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια τη νίκη στις εθνικές εκλογές του 2019. Ομως ο βασικός κορμός της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το 30%-32% όπως διαμορφώθηκε από το 2009 και μετά, παραμένει πιστός στις αρχές με τις οποίες πορεύθηκε ανελλιπώς από το 1974 μέχρι σήμερα. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε έναν άλλον αέρα στην παράταξη, αλλά δεν τη μετακίνησε. Την ανανέωσε, τη φρέσκαρε, αλλά δεν άλλαξε την ιδεολογική φυσιογνωμία της. 

Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Μπογδάνος, ανεξαρτήτως της αστοχίας στην επικοινωνία του, είναι υπαρκτό για ένα μεγάλο μέρος της Νέας Δημοκρατίας. Οσοι για τους δικούς τους λόγους προτείνουν τη διαγραφή του, ουσιαστικά επιζητούν η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει την πλάτη σε ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή