Θεωρείο (21/09/21)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαιξε ρόλο

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη να άρουν την απαγόρευση ταξιδιών στη χώρα υπό τον όρο ότι οι ταξιδιώτες θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στις διαπραγματεύσεις, κομβικό ρόλο διαδραμάτισε ένας δικός μας άνθρωπος, ο Ελληνας πρέσβης της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος υπερέβαλε εαυτόν για να επιτευχθεί το θετικό αποτέλεσμα.

Μήλον της Εριδος

Η ολοκλήρωση της φετινής ΔΕΘ με την παρουσία και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη έβγαλε ένα συμπέρασμα: η μεσαία τάξη θα αποτελέσει το μήλον της Εριδος μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων το επόμενο διάστημα. Ο Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της καλύτερα. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν με μία φράση του ίδιου του Τσίπρα, που είπε πως η μεσαία τάξη επί των ημερών του υπερφορολογήθηκε. «Το είπε μόνος του», είπε στη στήλη κυβερνητική πηγή.

Στενοί φίλοι

Σε ένα καφέ στου Παπάγου βρέθηκαν, την Παρασκευή το βράδυ, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης με τον Ζιλ Κεπέλ. Ποιος είναι ο κύριος; Πρόκειται για στενό σύμβουλο του Εμανουέλ Μακρόν, που ταξίδεψε με τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα και έχει την ειδικότητα του αραβολόγου. Ο Ελληνας βουλευτής συνδέεται με στενή φιλία από δεκαετίας με τον Γάλλο λόγω της καθηγητικής ιδιότητας αμφοτέρων. Ο Κεπέλ, μάλιστα, είναι θαυμαστής της Ελλάδας και μιλάει πολύ καλά και τη γλώσσα μας, με τη συζήτηση να γίνεται και στα ελληνικά. Οσον αφορά το περιεχόμενο, νομίζω πως δεν χρειάζεται ανάλυση: ελληνογαλλικές και διεθνείς σχέσεις μονοπώλησαν τη συζήτηση

Στο Μαξίμου

Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπου είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Η συζήτηση περιστράφηκε (και) γύρω από τις αιτίες της απομάκρυνσης, οι οποίες μάλλον πρέπει να αναζητηθούν σε εσωτερικές ισορροπίες της Κρήτης, αφού ο Κεφαλογιάννης δεν είχε κάνει κακή δουλειά ως υφυπουργός.

Η ευχή του Σεφέρη

Εκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή μας Γ. Σεφέρη πραγματοποιεί η Βουλή των Ελλήνων, με μια πολύ, αν όχι συγκινητική, τουλάχιστον γοητευτική λεπτομέρεια: Πίσω από μια βιτρίνα εκτίθεται το εξής απόσπασμα του ποιητή: «Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του κι όσα του κάνει η τρέλα του δεν του τα κάνει οχτρός του». Και προσθέτει: «Μου φάνηκε τόσο στέρεο, που ευχήθηκα να το ιδώ γραμμένο στ’ ανώφλι των πυλών της Βουλής των Ελλήνων». Δεκαετίες μετά, η ευχή του Σεφέρη πραγματοποιήθηκε εν μέρει αφού το απόσπασμα είναι πλέον σε εμφανές σημείο, δίπλα από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή