Μοιραίες συγκρίσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές στη Γερμανία και τα όσα θα επακολουθήσουν έκαναν πολλούς Ελληνες, κυρίως κεντρώους και κεντροαριστερούς, να αναρωτηθούν γιατί κι εμείς, εδώ στην Ελλάδα, να μην έχουμε ένα ανάλογο πολιτικό σύστημα. Κατ’ αρχάς, ευθύς εξαρχής να πω ότι για να γίνει αυτό και οι Ελληνες θα πρέπει να γίνουν Γερμανοί. Ελληνες με γερμανικό πολιτικό σύστημα, αυτό δεν μπορεί να υπάρξει. Και προφανώς ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να γίνουμε Γερμανοί. 

Στη Γερμανία, οι φίλοι του SPD, με την ψήφο τους, επιβράβευσαν όχι μιαν αδιάλλακτη και ακραία πολιτική και ρητορεία, αλλά τη συνεργασία στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες πάνω σε ένα πρόγραμμα που συντάχθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στην Ελλάδα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει γεμάτη ενοχές τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, τότε που τα δύο κόμματα έσωσαν την Ελλάδα. Γι’ αυτήν τη στάση ευθύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατέβαλε απλώς σημαντικό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, αλλά τιμωρήθηκε από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αποστρατεία. Στη Γερμανία, ο αντίστοιχος Βενιζέλος, ο Ολαφ Σολτς, επιβραβεύθηκε για τη μετριοπαθή πολιτική του κερδίζοντας τις προχθεσινές εκλογές. Κινήθηκε πάνω στα βήματα του πρώην καγκελαρίου Σρέντερ, ο οποίος μεταμόρφωσε όχι απλώς το SPD, αλλά με την «ατζέντα 2010» μεταμόρφωσε την ενοποιημένη πλέον Γερμανία. Αν δεν υπήρχε η πολιτική Σρέντερ, δεν θα υπήρχε για τη Γερμανία και το οικονομικό θαύμα της Αγκελα Μέρκελ. Μέσα από τη συνέχεια και τον συνδυασμό πολιτικών, χωρίς δογματισμούς, σε μια εικοσαετία αυτή η χώρα έγινε η ηγεμονική δύναμη της Ε.Ε. 

Στη Γερμανία δεν υπήρξαν κόμματα που να κατηγορήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους για «δωσιλογισμό» και σε καμιά προεκλογική εκστρατεία δεν κυριάρχησε το σύνθημα «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Οι διαφορές λύθηκαν με τον διάλογο, γιατί απλούστατα το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας έχει οικοδομηθεί πάνω στον διάλογο και στις συναινέσεις. Η κουλτούρα των συμβιβασμών είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του. Σε αυτήν τη χώρα οι ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν την πόλωση βρίσκονται στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Γερμανών πολιτών που έχουν βγάλει τα διδάγματα από την Ιστορία τους. 

Αρα, πριν αναρωτηθούμε γιατί κι εμείς δεν έχουμε ένα πολιτικό σύστημα σαν το γερμανικό, πρώτα ας σταθούμε αυτοκριτικά στο πώς οικοδομήσαμε και συντηρούμε το δικό μας μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή