Θεωρείο (28/09/21)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίνιγμα Βενιζέλου  

Την Κυριακή το βράδυ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλύοντας στον ΣΚΑΪ το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, πέταξε μία, κατά τη γνώμη μου, «βόμβα». Υπεραμυνόμενος των κυβερνήσεων συνεργασίας, ανέφερε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία ίσως κάνει και την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την οπτική της για τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Ο Βενιζέλος με τον τρόπο του χτύπησε ουσιαστικά ένα καμπανάκι, λέγοντας πως οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να εξελιχθούν σε αίνιγμα και να μην είναι απλώς ο «ενοχλητικός πρώτος γύρος» πριν από τις δεύτερες «κανονικές» εκλογές που θα φέρουν την αυτοδυναμία.  

«Καμπανάκια» στο Μαξίμου  

Χωρίς, πάντως, να είμαι θιασώτης των ταυτίσεων με εκλογές ξένων κρατών –κάτι που στην Ελλάδα κάνουμε συχνά– τα μηνύματα από τις γερμανικές εκλογές δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Και κυρίως από τα κόμματα. Για παράδειγμα, το αδελφό κόμμα της Ν.Δ., το CDU, στις ηλικίες κάτω των 30 ήρθε πέμπτο με ποσοστό 11%, εκεί όπου καλπάζουν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι. Το μήνυμα είναι τόσο ηχηρό που έφτασε στο Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως τα «παραδοσιακά» κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν σοβαρό πρόβλημα στις νέες γενιές.  

Διάνα

Από την άλλη, τι να πει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από καμιά εικοσαριά ημέρες, μέσω του γραμματέα Δ. Τζανακόπουλου, συναντούσε αντιπροσωπεία του Die Linke, δηλώνοντας τη στήριξή του. To κόμμα της Αριστεράς καταποντίστηκε, αγγίζοντας το 5%, και εάν δεν ήταν τέτοιο το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας που δίνει τη δυνατότητα στο Linke να κρατάει δυνάμεις στα κρατίδια, τότε θα μιλούσαμε για εξαφάνιση.  

Νέος Σόιμπλε;  

Αυτό, ωστόσο, που ενδιαφέρει εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Οι Φιλελεύθεροι έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό πως το σημαντικότερο γι’ αυτούς υπουργείο είναι το Οικονομικών και δεν θα ξανακάνουν το «λάθος» να αποδεχθούν το Εξωτερικών. Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή για την Ελλάδα, καθώς ο ηγέτης των Φιλελεύθερων κ. Λίτνερ είχε κατηγορήσει παλαιότερα τον δόκτορα Σόιμπλε πως είναι πολύ… διαλλακτικός έναντι της Ελλάδας.  

Είδαμε

Σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας είδαμε να συζητούν για πολλή ώρα ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Η σχέση φιλίας των δύο ανδρών είναι γνωστό πως είναι διαχρονική και υπερβαίνει τα πολιτικά και κυβερνητικά δρώμενα, άρα μπορώ να υποθέσω πως το «μενού» της συζήτησης ήταν πολύ ευρύτερο από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή