Θεωρείο (01/10/21)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί ο Τσίπρας δεν θέλει τον Ανδρουλάκη

Πολλή Κεντροαριστερά σας έχω σήμερα, καθώς όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, κάπως θα ζεσταίνεται το ενδιαφέρον στον χώρο, που μπορεί μελλοντικά να παίξει ρόλο. Εμαθα, λοιπόν, πως η ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα αποχωρήσει –έως τις εθνικές εκλογές– από τη θέση του ευρωβουλευτή εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν ήχησε καθόλου καλά στην Κουμουνδούρου, που θα ήθελε όσο το δυνατόν πιο νωρίς ο Ανδρουλάκης να αφήσει τη θέση του στις Βρυξέλλες. Ο λόγος είναι απλός: Οι τελευταίες εκλογές στη Γερμανία, που έφεραν νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και πανωλεθρία της Αριστεράς, θορύβησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του κόμματός του στις Βρυξέλλες και ενίσχυση των δεσμών με τους Σοσιαλιστές (PES). Στο πλαίσιο αυτό, η αποχώρηση του Ανδρουλάκη, που είναι ταυτισμένος με το PES, θα του άφηνε τον χώρο που θέλει για το restart.  

Ψάχνει άνθρωπο  

Μάλιστα μου είπαν πως ο τέως πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά έχει πάρει πολύ ζεστά το άνοιγμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και αναζητά επικοινωνιολόγους οι οποίοι θα μεσολαβήσουν τόσο για την αναδιοργάνωση του κόμματος στις Βρυξέλλες όσο και για την ενίσχυση των δεσμών με το PES. Kάποια πρώτα ραντεβού που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, η αναζήτηση ωστόσο του προσώπου-κλειδί συνεχίζεται.  

Στο κέντρο  

Πάντως, για τον ίδιο λόγο που ο Τσίπρας δεν θέλει τον Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες, ο Ανδρουλάκης θέλει να… μείνει. Ο Κρητικός βλέπει την άνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και θεωρεί πως όσο περισσότερο παραμείνει στο κέντρο εξουσίας των Βρυξελλών τόσο καλύτερο θα είναι για τον ίδιο αλλά και για το Κίνημα Αλλαγής, εφόσον εκλεγεί, καθώς θα διατηρηθεί η πρόσβασή του εκεί που λαμβάνονται βασικές αποφάσεις.  

Δεξιές συμπάθειες

Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα συναντώντας κόσμο και κοσμάκη, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει μια δυναμική. Οι επαφές είναι όλες διαπροσωπικές και ως εκ τούτου, όπως λένε, στους υποστηρικτές του Λοβέρδου υπάρχουν και βέροι δεξιοί. Αυτό δεν προβληματίζει τον Ανδρέα καθόλου. Τη Ν.Δ. ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει.

Με Κουρτς

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας διοργανώνει το συνέδριό του σε διάφορες πόλεις της χώρας. Την Κυριακή είναι η πανηγυρική τελευταία ημέρα του συνεδρίου και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στην αρένα της Βαλένθιας. Εκτός από τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, επίσημοι ομιλητές θα είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Σ. Κουρτς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή