Εσείς λάβατε το μήνυμα από το Τουβαλού;

Εσείς λάβατε το μήνυμα από το Τουβαλού;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πλέον εύστοχες φράσεις Ελληνα πολιτικού τα πολλά τελευταία χρόνια, ήταν εκείνη που είπε ο πρωθυπουργός προ ημερών στη Γλασκώβη, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP26: Πρέπει «να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ώστε να επουλώσουμε πληγές, να αποτρέψουμε άμεσα πιθανές νέες καταστροφές και τραγωδίες, και μεσο-μακροπρόθεσμα με σειρά μέτρων να αντιστρέψουμε την εφιαλτικά καταστροφική για την ανθρωπότητα πορεία μας.

Θαρρείς πως τον «άκουσε», απρόσμενος ακροατής, ο υπουργός Εξωτερικών του μακρινού (και άγνωστου στους περισσότερους) Τουβαλού, ενός από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου που βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό) και αποφάσισε –όπως κατέγραψε και η «Κ»– να στείλει στη Διεθνή Διάσκεψη αντισυμβατικό μήνυμα: Ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα ο κ. Σιμόν Κόφε εκφώνησε την ομιλία του σχετικά με τους κινδύνους της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ευρισκόμενος μέσα στο νερό μέχρι τα γόνατα και με σηκωμένα τα μπατζάκια του παντελονιού του. Η μικρή του χώρα, θεμελιωμένη σε κοραλλιογενή νησιά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου εξαιτίας της ανόδου των υδάτων.

Ασφαλώς, δεν θα περίμενα κάποια ανάλογου συμβολισμού τολμηρή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χάλκη. Το μικρό ελληνικό νησί δεν αντιμετωπίζει, βέβαια, ανάλογο με του Τουβαλού άμεσο κίνδυνο. Ξεχωρίζει επειδή είναι το πρώτο που εντάσσεται στην πρωτοβουλία «ενεργειακής μετάβασης των νησιών μέσω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους». Δεν νομίζω πως σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη είμαστε ακόμα ώριμοι να υποδεχθούμε τέτοιες αντισυμβατικές κινήσεις. Πιστεύω, όμως, ότι είμαστε έτοιμοι –ή σχετικά εύκολα μπορούμε να προετοιμαστούμε– να γίνουμε πρωταγωνιστές σε τολμηρές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, και την εξοικονόμηση πόρων (εθνικών και ατομικών). Εχουμε βιώσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και ξέρουμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε πλέον για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και για το πώς πρέπει να θωρακιστούμε έναντι αυτών. Αλλωστε, οι πληγές από ένα πύρινο καλοκαίρι είναι ανοιχτές, και όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν σκληρό χειμώνα μπροστά μας.

Και είναι εδώ ακριβώς που καλείται η πολιτική ηγεσία, με πρώτη την κυβέρνηση, να σκεφθεί «με αντισυμβατικό τρόπο». Να εμπνεύσει. Τώρα. Οπως, εξάλλου, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στη Γλασκώβη, «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή