Πιστοί, μια διαρκής εξαίρεση από τον κανόνα

Πιστοί, μια διαρκής εξαίρεση από τον κανόνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και να υπήρχαν αμφιβολίες, τώρα, με τον κορωνοϊό, έχουν διαλυθεί. Οι «πιστοί» είναι μια ειδική κοινωνική κατηγορία. Στην Ελλάδα ο αριθμός τους, ως εκλογική πελατεία πάντα, είναι υπολογίσιμος, άρα τα κόμματα τους φέρονται αν όχι με το γάντι, με μεγάλη προσοχή. Να μην εξαγριωθούν, να μη στραφούν εναντίον «μας» (ποικίλλει η σύνθεση του «μας»), να επιβληθούν μέτρα και πρωτόκολλα αλλά «με το μαλακό».

Η διστακτικότητα (ας το πούμε κομψά) έγινε σαφής από την αρχή της πανδημίας, με τις αλήστου μνήμης παλινωδίες για το αν μεταδίδεται ή όχι ο ιός με τη θεία μετάληψη –επ’ αυτού συνέβαλαν και διάφορες «επιστημονικές» απόψεις– και έκτοτε οι δυσκολίες επικοινωνίας, με το ανθρώπινο όχι με το θείο, συνεχίζονται. 

Εδώ και ενάμιση χρόνο η διελκυστίνδα ανάμεσα στην πολιτεία, στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στο ποίμνιο και στους ποιμένες καλά κρατεί. 

Οταν, δε, προστέθηκε και η ανάγκη εμβολιασμού, το μείγμα έγινε εκρηκτικό. Η επίσημη Εκκλησία πήρε θέση υπέρ, αλλά τίποτα πιο ανίκητο από τον ανορθολογισμό. Τα έχουμε ακούσει (στα ρεπορτάζ) και δει (στις εντατικές και στον αριθμό των κρουσμάτων) όλα. Ιερείς, μοναχούς και πιστούς να αδιαφορούν επιθετικά για τον κορωνοϊό, να αμφισβητούν την ύπαρξή του, να δηλώνουν ότι μέσα στους ναούς δεν τολμάει να εμφανιστεί (ο ιός), να θεωρούν ότι η θεία χάρη και όχι η επιστήμη σώζει ζωές. 

Προχθές, στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ». Μέτρο το οποίο στηρίζει και η αντιπολίτευση. 

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε για να διευκρινίσει/υπογραμμίσει το αυτονόητο: «Αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν έχουν τα rapid test, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος». Η ενέργεια που έχει δαπανηθεί για το κανάκεμα αρνητών και αντιεμβολιαστών που ανήκουν στο, ποικίλο, χριστεπώνυμο πλήθος είναι αξιοθαύμαστη… 

Είναι, άραγε, και ανεξάντλητη; Ακόμη και εις βάρος της δημόσιας υγείας;

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην «Κ», ο ηγούμενος της νέας Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος, κ. Βαρθολομαίος, αποκάλεσε τους εντός και εκτός Αθω αντιεμβολιαστές ρασοφόρους, «Ταλιμπάν με ράσο». Και χωρίς, θα προσθέταμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή