Αλλαγή φύλου γαλλιστί

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «µη-δυαδικά» ορίζονται τα άτομα που δεν δέχονται να ορισθεί η ταυτότητά τους ως αρσενική ή θηλυκή. Αμφίφυλα ή άφυλα. Γένους ουδετέρου. Ενα βήμα παραπέρα από τα ερμαφρόδιτα. Προσπαθώντας να μυηθώ στα απόκρυφα του πολιτισμού μας, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα εντοπισμού των ατόμων αυτών στις γλώσσες που δεν διαθέτουν ουδέτερο γένος, όπως είναι η γαλλική. Η γλώσσα τους δεν επιτρέπει τη «συμπερίληψή» τους στις εκφραστικές της δυνατότητες. Επρεπε να ληφθούν μέτρα ώστε ένα ακόμη σύνορο να καταργηθεί, ένα από αυτά που κατά τους «αφυπνισμένους» –woke– ευθύνονται για τη δυστυχία μας. Διάβασα σε άρθρο του ακαδημαϊκού Ζαν-Μαρί Ρουάρ στη Figaro πως, ευτυχώς, βρέθηκε λύση. Μια καινούργια λέξη έκανε την εμφάνισή της στο πλούσιο λεξιλόγιο της γαλλικής. Πρόκειται για την αντωνυμία iel. Προσοχή, δεν πρόκειται για ΕΠΑΛ ούτε για ΙΕΚ. Αν και είναι αρκτικόλεξο, σύνθεση του αρσενικού il με το θηλυκό elle. Επιτέλους, οι Γάλλοι ανακάλυψαν το ουδέτερο γένος. Και τώρα που το σκέφτομαι, αναρωτιέμαι πώς μετά τόσους αιώνες εργώδους ενασχόλησης με τη γραφή δεν το είχαν ανακαλύψει διανοητές όπως ο Μονταίνιος ή ο Βολταίρος, συγγραφείς όπως ο Ουγκώ, ο Ζολά ή ο Καμύ. Πόσο θα είχε ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης τους και της γραφής τους αυτό το μαγικό iel. Με κάτι τέτοια αντιλαμβάνομαι την υπεροχή της δικής μας εποχής απέναντι σε όσες προηγήθηκαν και κατανοώ το μένος της «κουλτούρας ακύρωσης». Επιτέλους, πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς για να πάμε μπροστά σε ένα μέλλον βίγκαν, άφυλο, απολύτως συμπεριληπτικό.

Θα μου πείτε ότι ασχολούμαι με γραφικότητες. Και το θέμα θα ήταν γραφικό, αν η αντωνυμία δεν εμφανιζόταν στην τελευταία έκδοση του Robert, του εγκυρότατου λεξικού. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, αλλά και της Μπριζίτ Μακρόν. Εδώ δεν πρόκειται για νεολογισμό, για μια νέα λέξη που δεν υπήρχε και χθες. Εδώ πρόκειται για βίαιη παρέμβαση στην ίδια τη δομή της γλώσσας. Κάτι σαν βίαιη εγχείριση αλλαγής φύλου, στην προκειμένη περίπτωση στην κυριολεξία. Ο Οργουελ το είχε προβλέψει. Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο της τυραννίας είναι η «νεο-γλώσσα», η επέμβαση στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Σκέφτομαι μόνο τους δικούς μας «προοδευτικούς» που προθύμως υιοθετούν κάθε γκάτζετ της πολιτικής ορθότητας για να εντυπωσιάσουν το μικρό χωριό μας. Πώς θα βρουν τρόπο να δείξουν τη μεταρρυθμιστική τους ορμή; Τα ελληνικά είχαν προετοιμασθεί για την εποχή της συμπερίληψης από αρχαιοτάτων χρόνων. «Διαθέτομεν ουδέτερο γένος, κυρίες, κύριοι και κύρια. Δεν χρειαζόμαστε τις επινοήσεις σας». Τι να το κάνεις το iel όταν έχεις το «αυτό» – με την καλή σημασία του το λέω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή