Η δημόσια υγεία απέναντι στην πολιτική

Η δημόσια υγεία απέναντι στην πολιτική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η Πέμπτη θα είναι η πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών τής μετά πανδημία εποχής κατά την οποία οι Αμερικανοί θα ταξιδέψουν μαζικά και ελεύθερα. Οπως στην Ευρώπη όταν τα μέτρα στα εσωτερικά ταξίδια χαλάρωσαν, τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, αλλά τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα, η οικονομία έχει ανοίξει και πλέον η ευθύνη της επιλογής είναι προσωπική.  

Αυτή είναι μια πιο δύσκολη απόφαση για την Ευρώπη, όπου πολλά συστήματα υγείας βρίσκονται στα όριά τους και πολίτες και κράτη έχουν στενότερη σχέση αλληλεξάρτησης. Η προστασία της δημόσιας υγείας θεωρείται –και είναι– η άμεση προτεραιότητα της πολιτείας, αλλά ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό ποικίλλει αναλόγως των αντοχών και προτιμήσεων κάθε κοινωνίας. Κάπως έτσι, η Αυστρία επιβάλλει σκληρό lockdown την ώρα που στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας θέτει το δίλημμα όσο πιο ωμά μπορεί: «Μέχρι τα τέλη του χειμώνα ο καθένας μας στη Γερμανία ή θα είναι εμβολιασμένος, ή θα έχει αναρρώσει, ή θα έχει πεθάνει».

Ο εμβολιασμός παραμένει η κρίσιμη προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικές οι συμβουλές που δίνουν ειδικοί, όπως ο σύμβουλος Παγκόσμιας Υγείας Βαν Γκούπτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος δίνει το «ΟΚ» για την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά υπό προϋποθέσεις: «Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, αν διασφαλίσετε ότι όλοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και ότι έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις στο ταξίδι τους, είναι απολύτως ασφαλές να μαζευτείτε σε εσωτερικούς χώρους με άλλους που έκαναν τα ίδια, χωρίς μάσκα». Η ευρεία διαθεσιμότητα της αναμνηστικής δόσης είναι ένα ακόμη απαραίτητο μέτρο, καθώς το αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Νοσημάτων συνέστησε και άνοιξε άμεσα τις αναμνηστικές δόσεις για όλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λύσει το πολιτικό ζήτημα, καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας εξακολουθεί να διχάζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας – σε κάποιες πολιτείες περισσότερο από άλλες. Στο Τέξας, όπου ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης έχει απαγορέψει την υποχρεωτική μάσκα στους δημόσιους χώρους, αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύλλογοι γονέων τον αψηφούν εφαρμόζοντας τους δικούς τους κανόνες, με τις μάχες να δίνονται πλέον στα δικαστήρια.

Στον δημόσιο τομέα, η υποχρέωση εμβολιασμού που επέβαλε ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδίδει καρπούς, καθώς 90% των δημοσίων υπαλλήλων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οπως έδειξε όμως η πρόσφατη εκλογή του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γονέων να αποφασίζουν για τα παιδιά τους –είτε είναι για το αν θα φορούν μάσκες είτε για το τι θα διδάσκονται– είναι μια πολιτική μάχη που ευνοεί τους συντηρητικούς υποψηφίους, και θα είναι ένα ζήτημα το οποίο πιθανώς να έχει ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις τον επόμενο χρόνο, στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή