Άρτζι, μπούρτζι και Πολάκης

Άρτζι, μπούρτζι και Πολάκης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι περισσότερες έγιναν υπό την πίεση των εταίρων, δανειστών. Μία από αυτές ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κάτι που πεισματικά αρνιόταν (και πλήρωσε) ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται, ότι δήθεν η Αγκελα Μέρκελ θαμπώθηκε και αγάπησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα, το κρίσιμο σημείο, εκεί που έσπασε το γυαλί στις σχέσεις Σαμαρά – Ευρωπαίων, ήταν η αποπομπή του κ. Χάρη Θεοχάρη από το τιμόνι της ΑΑΔΕ. Αυτή η κίνηση ήταν για την τρόικα μια βασική ένδειξη ότι η τότε κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να κάνει βαθιές τομές στο κράτος και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ετσι κι αλλιώς, ήταν κοινό μυστικό ότι ο φορολογικός μηχανισμός χρησιμοποιείτο από κάθε κυβέρνηση για αλλότριους σκοπούς. Οπως είπε και η συνάδελφος του οικονομικού ρεπορτάζ κ. Ελενα Λάσκαρη στο κεντρικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ, «παλιότερα ακούγαμε από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να λένε για τους πολιτικούς αντιπάλους τους “περίμενε και θα δεις τι τους έχουμε. Θα κάνουμε έλεγχο στον τάδε και θα βγουν φίδια. Θα βγουν παπάδες…”» (ΣΚΑΪ, 15.12.2021).

Μπορούμε δε να θεωρούμε σίγουρο ότι ο υπό πολιτική καθοδήγηση φορολογικός μηχανισμός δεν στόχευε μόνο πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και επιχειρηματίες. Οι αρεστοί (με το αζημίωτο) απέφευγαν με άνωθεν εντολή τους ελέγχους, ενώ «τάραζαν στη νομιμότητα» όσους δεν είχαν πολιτικές «προσβάσεις». Με μια δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία, σαν την ελληνική, η «νομιμότητα» είναι απολύτως σχετική έννοια, ενώ ακόμη και απολύτως νόμιμες πρακτικές μπορούν –υπό τον κατάλληλο έλεγχο– να βγουν παράνομες.

Αυτή λοιπόν την εξυγιαντική για το πολιτικό και οικονομικό σύστημα μεταρρύθμιση, που –παρά το γεγονός ότι έγινε λόγω της πίεσης των δανειστών– πρέπει να πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί τώρα ο κ. Παύλος Πολάκης. «Δεν πρέπει να επανέλθει υπό πολιτικό έλεγχο η ΑΑΔΕ;» ρώτησε ρητορικώς στην Ηλιούπολη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα είχε ως θέμα «Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, ενάντια στη Διαπλοκή» (13.12.2021). Αν μη τι άλλο, έχουν χιούμορ οι σύντροφοι…

Ολα τα παραπάνω δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον, οι δυνάμεις οπισθοδρόμησης στην προ της χρεοκοπίας λειτουργία του πολιτικοοικονομικού συστήματος υπάρχουν παντού και μπορούν να εμφανιστούν εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Το δεύτερο αφορά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πολλοί θεωρούν «σκληρή». Η αλήθεια είναι πως έτσι ακούγεται, αλλά επί της ουσίας είναι ό,τι να ‘ναι. Και οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του κ. Πολάκη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή