Η επιδοματική λογική

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφησε καλές εντυπώσεις η παρθενική (ως αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής) ομιλία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Λογικό. Ηταν περιεκτική· σαφώς καλύτερη από την αχρωμία της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά δεύτερον, διότι αντί γκρίνιας εμπεριείχε στοιχεία (π.χ. «όταν μια κυβέρνηση παίρνει μέτρα στήριξης 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξης του 11,7% σωρευτικά για τη διετία 2021-22, τότε δεν προκύπτει σοβαρός λόγος θριαμβολογίας») και αντί κραυγών, προτάσεις, όπως ότι «η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει σε ένα σύγχρονο δίκτυο (ηλεκτρικής ενέργειας) ώστε να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων (…) και εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους» (18.12.2021).

Δεν απέφυγε, όμως, την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος, που είναι να μοιράζει σήμερα λεφτά που πρέπει να γίνουν επενδύσεις για το αύριο. Είναι γνωστή η τακτική των κυβερνήσεων να χαντακώνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να ικανοποιούν πιεστικές ή ψηφοθηρικές ανάγκες. Ετσι και ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ πρότεινε «διασφάλιση προσιτού κόστους ενοικίασης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, με οδηγό το μοντέλο της Πορτογαλίας. Πώς οι Πορτογάλοι κατάφεραν να κατευθύνουν πάνω από το 15% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για κοινωνική στέγη και εδώ όχι, όταν έχουμε πιο κρίσιμο δημογραφικό ζήτημα από αυτούς;».

Δεν ξέρουμε τι συνθήκες επικρατούν στην Πορτογαλία, αλλά εδώ εκτός από το δίκτυο ηλεκτρισμού που δεν επιτρέπει την αποκέντρωση της παραγωγής, όπως ορθώς επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, όλα τα δίκτυα έχουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, στην Ε.Ε. το 17% των εμπορευματικών μεταφορών γίνεται με σιδηρόδρομο, στην Ελλάδα μόλις το 2%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές νταλίκες στους δρόμους, θανατηφόρα δυστυχήματα, συν τρομακτικό βάρος στις τιμές καταναλωτή και ανταγωνιστικό μειονέκτημα για όσους επιμένουν να παράγουν ελληνικά. Επομένως, πριν από τα επιδόματα για ενοίκια, προέχει να φτιάξουμε (και) το σιδηροδρομικό μας δίκτυο.

Αλλά και η κυβέρνηση στο γενναίο πρόγραμμα επιδοτήσεων των νοικοκυριών, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας, ανακοίνωσε μια περίεργη τηλεφωνική γραμμή στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, τα δε τέλη επανασύνδεσης θα καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Γιατί; Φοβούνται μήπως πέσει έξω ο προϋπολογισμός, αν στα 70,677 δισ. ευρώ δαπανών προστεθούν 40 εκατ.;

Η κοινωνική πολιτική είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να την ασκεί το κράτος διά του προϋπολογισμού. Τα διάφορα ταμεία έχουν άλλους σκοπούς. Οταν μπερδεύονται, σπαταλώνται λεφτά και δεν βγαίνει ποτέ άκρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή