Οι ιεράρχες πρώτης γραμμής

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Προχθές, αντιεμβολιαστές εξύβρισαν τον μητροπολίτη Μεσσηνίας γιατί προέτρεπε τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν. Την ίδια στάση έχει κρατήσει και ο μητροπολίτης Δράμας, ενώ οι μητροπολίτες Πειραιώς, Ζακύνθου, Αλεξανδρουπόλεως, Ξάνθης, Δημητριάδος, Ναυπάκτου βρέθηκαν και αυτοί στην πρώτη γραμμή για να πείσουν τους πιστούς να εμβολιαστούν και να τηρούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τον εκκλησιασμό τους. Μάλιστα, οι μητροπολίτες Πειραιώς και Ζακύνθου ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στους ιερωμένους που υποκινούν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν. Ο πρώτος τούς χαρακτήρισε «σχισματικούς», βαρύτατη κατηγορία, ενώ ο δεύτερος μίλησε για «ηθικούς αυτουργούς θανάτων».

Αρκούν αυτές οι φωτισμένες φωνές για να τρέξουν οι πιστοί στα εμβολιαστικά κέντρα; Μπορεί δέκα ιεράρχες να παλέψουν με τους χιλιάδες παπάδες που, έχοντας καθημερινή επαφή με το «ποίμνιό» τους, ενσταλάζουν το δηλητήριο του σκοταδισμού και μιας νοσηρής θρησκοληψίας; Μπορεί αυτοί οι ιεράρχες, που πολλές φορές γίνονται στόχος των αντιεμβολιαστών, να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος μιας εκστρατείας που αμφισβητείται από μια αρχέγονη πίστη και ένα θρησκευτικό λαϊκισμό;

Πώς μπορούν να αντιπαλέψουν τη δύναμη του «πνευματικού», που ως επί το πλείστον είναι αμόρφωτος, αλλά έχει χτίσει με την πολύχρονη επαφή του μια ιδιαίτερη σχέση με τους πιστούς; Η επιρροή που ασκεί επάνω τους είναι ξεχωριστή και καθοριστική, ιδίως στις μικρές κοινωνίες.Μήπως τελικά έχουμε μια εκκλησιαστική ηγεσία που δεν επικοινωνεί με ένα τμήμα του «ποιμνίου» της; Που δεν μπορεί να το καθοδηγήσει πνευματικά; Φαίνεται πως αυτό συμβαίνει. Μικρές ενορίες και μοναστήρια με τεράστια περιουσία βρίσκονται επικεφαλής του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Αν κάποιοι διερωτώνται για τους οικονομικούς πόρους όλων αυτών των κινητοποιήσεων, ας μην κουράζονται. Αν κάποιοι απορούν για το ποιοι καθοδηγούν όλους αυτούς που υποβάλλουν μηνύσεις σε καθηγητές, γιατρούς και διευθυντές σχολείων, ας ψάξουν στα παραεκκλησιαστικά κυκλώματα που έχουν σημαντική ισχύ, σε όλα τα επίπεδα.

Δυστυχώς, ο έλεγχος της σκέψης που ασκούν όλοι αυτοί οι σύγχρονοι «ζηλωτές» δεν αφορά μόνον τον κόσμο της Εκκλησίας. Δεν είναι μια ενδοεκκλησιαστική υπόθεση. Αφορά όλη την κοινωνία, στον βαθμό που οι αρνητές των εμβολίων είναι κινούμενες βόμβες που απειλούν όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT