Ελάτε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι μας!

Ελάτε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι μας!

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μόνο θετικό με τα Χριστούγεννα είναι ότι διανύουμε την περίοδο όλοι μαζί! Βεβαίως το ονομάζουμε «συνάθροιση», καθώς το πάρτι πλέον έχει μια διφορούμενα βρώμικη χροιά. Η συνάθροιση λαμβάνει χώρα αρκετές ημέρες νωρίτερα, για να είμαστε βέβαιοι ότι καμία ενδεχόμενη απαγόρευση δεν θα ανατρέψει τα εορταστικά μας πλάνα.

Για να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες της πανδημίας, παρακαλούμε να κάνετε ένα γρήγορο τεστ πριν εισέλθετε ώστε όλοι να νιώσουμε ασφαλείς και να διασκεδάσουμε ανενόχλητοι. Επειδή, όμως, πραγματικά όλοι επιζητούμε να νιώσουμε «ασφαλείς», οι κουβέντες πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Καμία συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από τους -ισμούς και ό,τι άλλο ενοχλεί στις μέρες μας ή ό,τι άλλο μπορεί να ενοχλήσει στο μέλλον. Προνοήστε και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Αλλά για σιγουριά μην ανοίξετε το στόμα σας. Ούτε για να μιλήσετε, ούτε για να φιλήσετε, ούτε για να τραγουδήσετε. Να εισέλθετε όλοι ευθυτενείς, να παραμείνετε πολιτικά ορθοί και κατόπιν, αισίως να εξέλθετε σύσσωμοι ευπρεπώς και όρθιοι.

Υστερόγραφο: Μη μας φέρετε δώρα. Είμαστε οικολόγοι, μας λυπεί το σκισμένο χαρτί περιτυλίγματος και δεν θέλουμε να φανταζόμαστε το σύννεφο από ιογενείς βρισιές μέσα στο οποίο θα βρίσκεστε ενόσω θα περιμένετε σε άλλη μία συντεταγμένη ουρά για να πληρώσετε. Φέρτε καλύτερα τις ξεχειλωμένες μάσκες σας να τις κρεμάσουμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο! Φέρτε μας ένα μπιτόνι βενζίνη, πολύτιμο δώρο αφού το Brexit στεγνώνει τα πρατήρια. Φέρτε μας μια μουστάρδα ή καμία γαλλική κρέμα ματιών. Ολα τα δυσεύρετα είναι καλοδεχούμενα.

Περιμένω απλώς να γίνει μια έξτρα προσπάθεια καθώς είμαι η οικοδέσποινα. Μαζί με τα πιο παραποιημένα ελληνικά ονόματα και λέξεις του 2021 –Ομικρον, Στέφανος Τσιτσιπάς– είναι και το δικό μου. Οχι Ελίνα, όχι Ελένα, όχι Γιελένα. Ναι, ξέρω τα δύο διαδοχικά φωνήεντα είναι που μπερδεύουν. Ο άντρας μου μού πρότεινε τεμαχισμό ή αντιστροφή, για ευκολία «Ελαένα».

Φευ, δεν θα χαλάσουμε τη διάθεσή μας! Σας καλούμε κυρίως για να λειτουργήσετε σαν ένας προστατευτικός τοίχος ασφαλείας ανάμεσα στην οικογένεια. Φέτος ξεμπερδέψαμε με κάμποσους. Δεν καλέσαμε τους ανεμβολίαστους και στους υπόλοιπους διαδώσαμε ότι είμαστε αντιεμβολιαστές. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε πολυπληθείς και όταν μαζευόμαστε όλοι μαζί η κατάσταση φορτίζεται. Αλλά, με ξένους σκορπισμένους ανέμελα ανάμεσα, είμαστε πάντα πολιτισμένοι.

Καμία συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από τους -ισμούς και ό,τι άλλο ενοχλεί στις μέρες μας ή ό,τι άλλο μπορεί να ενοχλήσει στο μέλλον.

Προσβλέπουμε να σας δούμε ενδεδυμένους με τα πολύχρωμα γιορτινά πουλόβερ σας. Κάποιοι αναμένουν να δουν πόσοι θα πάρουν πρωτοβουλία να επιλέξουν διαφορετική αμφίεση άλλου φύλου. Γιατί όχι; Στην Ελλάδα υπάρχει μια συγκεκριμένη περίοδος για απροσδόκητες εμφανίσεις, η αποκριάτικη, αλλά εδώ κάθε αφορμή είναι κατάλληλη. Ιδιαίτερα για τους πιο αυστηρούς, τους πιο μάτσο, τους συμμαθητές του άντρα μου που διέπρεψαν στο οικοτροφείο. Δεν είμαι «πολιτικά λάθος». Αντίθετα. Είμαι συμπεριληπτική. Ολοι ευπρόσδεκτοι, με κάθε ενδυματολογικό κώδικα.

Μπορεί να μη βρούμε γαλοπούλα λόγω ελλείψεων στα τρόφιμα, αλλά τι σημασία έχει; Θα φάμε τα συνοδευτικά. Εχουμε πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών, αν και δεν είμαι σίγουρη για το δόκιμο του όρου. Μήπως τα λαχανάκια ανήκουν αποκλειστικά στην Ε.Ε.; Σε κάθε περίπτωση, θα σας κεράσουμε «γουρούνι στην κουβέρτα» σε μπουκιές. Ακόμη και η μετάφραση κρατάει πλήρη τα λιπαρά και τη χοληστερίνη της διπλής νοστιμιάς του γουρουνιού καλυμμένου με μπέικον. Τα λιπαρά, όμως, χρειάζονται, γιατί απορροφούν το αλκοόλ. Τι γιορτή θα ήταν χωρίς αλκοόλ; Εδώ στην Αγγλία είναι σχετικά φθηνή υπόθεση, βγάζεις την καλή ποιότητα στην αρχή και μετά μπορείς να κερνάς τους καλεσμένους καθαρό οινόπνευμα. Μη νομίζετε ότι πίνουν παραπάνω από τους Ελληνες, έρευνες δείχνουν ίδια ποσότητα σε διαφορετική ταχύτητα. Οπως και στις σκανδιναβικές χώρες το ποτό χρειάζεται μια «δικαιολογία». Επειδή βρέχει, επειδή έχει ήλιο, επειδή είναι η τρίτη Παρασκευή του μήνα, επειδή είναι το τέλος μιας εργάσιμης ημέρας. Τι πιο εύσχημο, λοιπόν, από έναν χριστουγεννιάτικο εορτασμό, είναι οι δύο μαγικές λέξεις που διευκολύνουν, που αποδεσμεύουν από τα προσχήματα των ευπειθών περιορισμών.

Και τώρα έφτασε η ώρα, κύριοι. Τίποτε αναπάντεχα θετικό δεν συμβαίνει από κάποια ώρα και έπειτα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε και να αποχωρείτε εγκαίρως – αγνοήσετε εάν είστε κάτω των τριάντα ή άνω των εβδομήντα. Αγνοήστε επίσης τον άντρα μου που θα σας προσφέρει ένα ακόμη ποτό, πείθοντάς σας ότι είναι τρομακτικά νωρίς ακόμη. Βγείτε από την κουζίνα! Δεν θα βρείτε αναπτήρα στα συρτάρια, καθαρά ποτήρια στα ντουλάπια και κάποιο ξεχασμένο ανοιγμένο εδώ και πέντε χρόνια μπουκάλι Αμαρέτο. Μην ανοίξουμε κουβέντες, η γλώσσα είναι επικίνδυνη και η συζήτηση με μεθυσμένους είναι παράλογα μάταιη. Οχι, δεν χάσατε τον λόγο της βασίλισσας, δεν ξημέρωσε 25η Δεκεμβρίου. Προλαβαίνετε. Σταθείτε νηφάλιοι και θα τον καταλάβετε. Στο ύψος των περιστάσεων.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

* Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή