Με το κεφάλι χωμένο στην άμμο

Με το κεφάλι χωμένο στην άμμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για την εξέλιξη της οικονομίας είναι η πανδημία. Ολοι όσοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, συμφωνούν λίγο – πολύ σε αυτό που σημείωσε προχuές το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η «Ομικρον», η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας που έχουν οδηγήσει σε διπλάσια θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εντείνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα. Είναι μια αβεβαιότητα που ταλανίζει όλον τον κόσμο.

Ολος ο κόσμος, όμως, δεν αντιδρά με ενιαίο τρόπο. Ούτε όλη η Ευρώπη –το σημερινό επίκεντρο της πανδημίας– αντιδρά ενιαία. Εντυπωσιάζει η γενναία αντίδραση της Πορτογαλίας που, με εμβολιασμένο το 87% του πληθυσμού της, από χθες επέβαλε μερικό lockdown και από τη Δευτέρα επιβάλλει τηλεργασία. Εργασία από το σπίτι ορίζουν, επίσης, πολλές χώρες και ευρωπαϊκές περιοχές. Πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες αναμένεται να αποφασίσει η Γαλλία τη Δευτέρα. Πιο αυστηρά μέτρα ανακοίνωσαν οι γερμανικές Αρχές.

Οι αντιδράσεις διαφέρουν, ωστόσο μπορούν να ενταχθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Μία με τις χώρες που βλέπουν να έρχεται αυτό που ο ΠΟΥ αποκαλεί «τσουνάμι» και παίρνουν προληπτικά μέτρα, διαφορετικής έντασης και έκτασης, αλλά σαφούς κατεύθυνσης. Και άλλη μία με εκείνες τις χώρες που μπροστά στην επελαύνουσα απειλή ταλαντεύονται ή χώνουν το κεφάλι στην άμμο και προσεύχονται να τις προσπεράσει το κακό χωρίς να τις αγγίξει. Δύο κατηγορίες αντιδράσεων, δύο διαφορετικές στάσεις έναντι της πανδημίας, που υποβάλλουν ένα μάλλον πικρό, αλλά όχι αβάσιμο ερώτημα: Είναι, αλήθεια, ίδια η αξία της ανθρώπινης ζωής σε όλη την Ευρώπη; Το βέβαιο είναι ότι στα χρόνια της πανδημίας έχει αποδειχθεί πως οι χώρες που αδρανούν ταλαιπωρούνται σκληρότερα από κάθε άποψη.

Είναι, αλήθεια, ίδια η αξία της ανθρώπινης ζωής σε όλη την Ευρώπη;

Μέχρι την Τετάρτη που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Ελλάδα, μετά την πρώτη τολμηρή και αποτελεσματική αντίδρασή της τον Μάρτιο του 2020 (μπροστά στις ιταλικές εκατόμβες…), συμπεριφερόταν σαν να έχει λησμονήσει ότι συν Αθηνά πρέπει και χείρα να κινήσεις. Οσα μέτρα λαμβάνονταν, ήταν πάντα λιγότερα από τα αναγκαία και πάντα με καθυστέρηση – έτσι φτάσαμε να έχουμε μακάβριο ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει, η αξιωματική αντιπολίτευση δείλιαζε, και οι δύο πετούσαν την μπάλα στις κερκίδες και απέφευγαν να ταχθούν υπέρ αυστηρών περιοριστικών μέτρων ώστε να μη φτάνουν τόσο πολλοί συμπολίτες μας στις ΜΕΘ.

Αν συνεχιστεί αυτή η αδράνεια θα οδηγηθούμε σε νέα έξαρση κρουσμάτων που θα θέσει σε δοκιμασία το ΕΣΥ μετά τις γιορτές: Ερχεται τσουνάμι λέει ο ΠΟΥ, ίσως ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα/ημέρα καθ’ ημάς λένε οι ειδικοί. Και η αγορά ταλαιπωρείται, γιατί οι καταναλωτές διστάζουν να μπουν σε μαγαζί και, ακόμη πιο πολύ, σε ταβέρνα ή εστιατόριο, είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια για το αύριο. Και αν αφεθούν να συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, ίσως τελικά δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε τα πολύ πιο σκληρά μέτρα, με βαριές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία – όπως ένα lockdown, που όλοι απευχόμαστε. Για να διασώσεις μια οικονομία, προϋπόθεση είναι να σώσεις τους ανθρώπους της. Για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν τολμηρά προστατευτικά μέτρα, όχι μετά τις γιορτές – όπως με εντυπωσιακή χαλαρότητα είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή. Αλλά «χθες»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή