Τζέικομπ Τσάνσλεϊ: Τρόμος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζέικομπ Τσάνσλεϊ: Τρόμος-1Σαράντα ένας μήνες φυλακή. ∆εν είναι λίγο. ∆εν είναι ούτε πολύ, όταν το κατηγορητήριο που σε βαραίνει είναι ότι –με κέρατα στο κεφάλι κι ένα δόρυ στο χέρι– εισέβαλες στο Βουλευτήριο για να ακυρώσεις πραξικοπηματικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η πιο χαρακτηριστική από τις φιγούρες της περυσινής εισβολής στο Καπιτώλιο, ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, γνωστότερος ως «σαμάνος», βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νόμο και καταδικάστηκε. Ομως, έναν χρόνο μετά, παρά τις καταδίκες των φυσικών αυτουργών και τους ποταμούς αποτροπιασμού, το έγκλημα κατά της αμερικανικής δημοκρατίας ακόμη τελείται.

Η 6η Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν μια στιγμιαία έξαρση. Εκείνος που σχημάτισε και κατηύθυνε τον όχλο είναι ακόμη πολιτικά ενεργός. Στηρίζει υποψηφίους σε όλη την επικράτεια, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου. Κρατάει ζωντανές τις θεωρίες συνωμοσίας ότι τάχα του «έκλεψαν» τις εκλογές. Είναι, όσο ποτέ, κυρίαρχος στο κόμμα του και ετοιμάζει την επιστροφή του το 2024.

Ομως, πέρα από πρόσωπα, ο διχασμός που το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 είχε καταγράψει, δεν επουλώνεται. Βαθαίνει. Οκτώ στους δέκα Ρεπουμπλικανούς (δημοσκόπηση του CNN) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πρόεδρος δεν έχει εκλεγεί νόμιμα. Στους δώδεκα μήνες που πέρασαν, ενώ οι Αρχές ταυτοποιούσαν και ανέκριναν τους ταραχοποιούς που βρέθηκαν στο Καπιτώλιο, όλα τα παρακλάδια του κόμματος του Τραμπ, από πολιτεία σε πολιτεία, άλλαζαν τους εκλογικούς νόμους και τους αξιωματούχους που εποπτεύουν τις εκλογικές διαδικασίες – χάρη στο σθένος των οποίων διασώθηκε η ετυμηγορία της κάλπης τον Νοέμβριο του 2020. Διακόσια σαράντα πέντε νομοσχέδια που περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου και αλλάζουν τον τρόπο άσκησής του προωθούνται σε τουλάχιστον 20 πολιτείες μέσα στη νέα χρονιά. Τριάντα τρεις τέτοιοι νόμοι σε 19 πολιτείες έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο και η εκστρατεία που συνεχίζεται.

Η εισβολή φαίνεται έτσι εκ των υστέρων ως επεισόδιο μιας μεγάλης εκστρατείας που κλιμακώνεται: Της καμπάνιας ενός κόμματος που επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει στην κάλπη την πλειοψηφία, επειδή έχει χάσει τα «δημογραφικά» του ερείσματα, επιχειρεί να επανέλθει στην εξουσία καταστρατηγώντας με διαδικαστικά τεχνάσματα την αρχή της πλειοψηφίας.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προσχωρούν στην άποψη ότι η εκτροπή που απέτυχε πέρυσι, μπορεί να πετύχει φέτος στις ενδιάμεσες εκλογές και το 2024 στις προεδρικές. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα από σενάρια τρόμου για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα από εκεί και πέρα. Ποιες εσωτερικές αντιδράσεις θα μπορούσε να προκαλέσει η προσπάθεια ενός κινήματος λευκού φυλετισμού, που υποθάλπει και ομάδες ενόπλων στους κόλπους του, να καταλάβει την πιο ισχυρή δημοκρατία στον κόσμο; Ποιους γεωπολιτικούς και οικονομικούς μετασεισμούς;

Τα σενάρια αυτά ακούγονται αδιανόητα. Αλλά και το καλοκαίρι του 2016, όταν ένας μπουφόνος χρίστηκε υποψήφιος πρόεδρος, το ίδιο λέγαμε. «Αποκλείεται».   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή