Σαν ταινία του Κουστουρίτσα…

Σαν ταινία του Κουστουρίτσα…

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γύρω από τον Τζόκοβιτς έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι κάθε άλλο παρά γιορτινό. Σε αυτή την εθνικολαϊκιστική λιτανεία, τον επικεφαλής Σέρβο τενίστα –Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη– πλαισιώνουν: πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες, ο σερβικός λαός, η επιστημονική κοινότητα, δικηγόροι, ΜΜΕ, έως και ο Πατριάρχης της Σερβίας, ο οποίος απευθύνθηκε, με ανάρτησή του, στον «Νόλε» για να του δώσει κουράγιο για την περιπέτειά του. Κάπως έτσι ένα κοινότοπο σενάριο, που περιλαμβάνει διασημότητες – χρήμα – εξουσία, την εποχή της πανδημίας, με την έκρηξη της συνωμοσιολογίας και την έξαρση των απανταχού αρνητών και αντιεμβολιαστών, γίνεται πληθωρικό τόσο ώστε να θυμίζει ταινία του Κουστουρίτσα.

Τι συνέβη είναι γνωστό: Οι συνοριακές αρχές της Αυστραλίας δεν επέτρεψαν την είσοδο του ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς στη χώρα για να συμμετάσχει στο Australian Open. Εκτοτε ο τενίστας βρίσκεται σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης, σε καραντίνα, έως τη Δευτέρα, οπότε και θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την απέλαση ή την αποδοχή της βίζας του.

Εν τω μεταξύ: ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια αποκλεισμού του Τζόκοβιτς από το τουρνουά του τένις, ο σερβικός λαός κάνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η οικογένεια του τενίστα χαρακτήρισε «αιχμαλωσία» την κράτησή του στο ξενοδοχείο…

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα στοιχεία για ιατρική εξαίρεση που παρασχέθηκαν βρέθηκαν ανεπαρκή», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ.

Ενα συντεταγμένο κράτος με σεβασμό στους θεσμούς του και στις αποφάσεις των επιστημόνων (που εφάρμοσε ένα εξαιρετικά σκληρό lockdown) δεν κάνει εξαιρέσεις. Και δημιουργεί μια σοβαρή ρωγμή στη στίλβουσα επιφάνεια των απανταχού διασημοτήτων. Οι κανόνες είναι κανόνες για όλους, είναι το μήνυμα που μεταφέρει η στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης, μέχρι στιγμής. Ο Τζόκοβιτς, όπως είπε ο επίσης κορυφαίος τενίστας Ράφα Ναδάλ, «γνώριζε μήνες νωρίτερα ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα εάν έφθανε στην Αυστραλία χωρίς να εμβολιαστεί κατά της COVID-19».

Οταν σβήσουν τα φώτα και γραφτούν οι τίτλοι τέλους, τι θα έχει απομείνει; Οτι υπάρχουν και αθλήματα όπου το Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη δεν είναι πρόσωπο. Δεν είναι αστέρας διεθνούς ακτινοβολίας, εθνικός ήρωας, VIP με «χρυσή βίζα». Αθλήματα όπου Νο 1 είναι οι θεσμοί, που δεν μοιράζουν αυτόγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή