Ο πολλαπλασιασμός των επισκόπων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ακούσαμε πολλά και γλυκερά από κυβερνητικά στελέχη για τον θάνατο του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, λόγω της άρνησής του να πιστέψει στον κορωνοϊό και στα εμβόλια που θα τον έσωζαν. Ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός θυμήθηκε ότι «τα 16 χρόνια της ποιμαντορίας του προσέφερε σπουδαίο έργο στην κοινωνία, έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τη στήριξη των αδύναμων», αλλά ξέχασε να πει πόσους αδύναμους πήρε στον λαιμό του με τα κηρύγματα κατά των εμβολίων.

Ο έτερος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης ήταν πιο λυρικός: «προτίμησε να φύγει στα τείχη του μικρού αλωνακιού μας και φλογερό από την πίστη του μετέωρο να πετάξει στον ουρανό για να συναντήσει τον Πατρο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Αγιο Χριστοφόρο και όλους τους Αγίους, τους ελεύθερους πολιορκημένους για να σκεπάζουν όλοι μαζί όλη τη Μητρόπολή μας» (3.1.2022).

Αυτά όμως δεν είναι τίποτε –και είναι τσάμπα– μπροστά σε όσα θα ακούσουμε για ένα άλλο θέμα που χρονίζει στη μητρόπολη. Οπως γράφει ο πρώην συνεργάτης του τεθνεώτος αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κ. Σωτήρης Τζούμας, «άρχισαν να ξεθάβονται και να ξεσκονίζονται παλιά σχέδια, τα οποία είχαν γίνει επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και προέβλεπαν την διχοτόμηση της Μητροπόλεως (…) Η συγκεκριμένη Μητρόπολη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αλλά και τις πλουσιότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πλήθος πιστών (…) και τεράστια ακίνητη περιουσία. Είναι δηλαδή μια ευλογημένη από κάθε άποψη επαρχία…» (Εξάψαλμος 9.1.2022).

Φευ! Σύμφωνα με τον πρώην συνεργάτη του μακαριστού, «κάποια συμφέροντα θέλουν να κρατούν τη Μητρόπολη ενιαία και αχανή και επομένως αποίμαντη. Διότι δεν είναι επιχείρημα το ότι θα ζημιωθεί ο προϋπολογισμός του Κράτους με την προσθήκη ενός ακόμη μισθού Μητροπολίτου».

Βεβαίως η ίδρυση μιας ακόμη μητρόπολης δεν βαρύνει τους φορολογουμένους μόνο με έναν μισθό. Υπάρχουν, υπάλληλοι, γραμματείς, κ.λπ. που τη στελεχώνουν, έξοδα παράστασης, γραφειοκρατίας κ.λπ. Αλλά αφού «δεν είναι επιχείρημα η προσθήκη ενός ακόμη μισθού Μητροπολίτου», γιατί δεν τον αναλαμβάνει η προς διχοτόμηση «πλούσια και με τεράστια ακίνητη περιουσία» μητρόπολη;

Γενικώς σ’ αυτήν τη χώρα έχουμε 13 περιφέρειες, 54 νομαρχίες και 97 μητροπόλεις· ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη δύο. Η τελευταία διχοτόμηση έγινε το 2010, ενώ κάθε λίγο και λιγάκι συζητείται ο πολλαπλασιασμός μητροπολιτών. Το 2014 συζητείτο η διχοτόμηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, τώρα της Μητρόπολης Περιστερίου και πάει λέγοντας. Εξόδοις των φορολογουμένων, βεβαίως βεβαίως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT