Τα νούμερα της πανδημίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Ηλιόπουλος έψεξε την κυβέρνηση διότι «είναι αδιανόητο να έχουμε μέσα σε τρεις μέρες περισσότερες από 300 απώλειες και το κυβερνητικό αφήγημα να συνεχίζει να είναι η αποκλιμάκωση, ο “τελευταίος μήνας” ή ένα “καλοκαιρινό μπουρίνι” όπως το βάφτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη. (…) Και αυτό τη στιγμή που η χώρα έχει βρεθεί ξανά δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό της» («Στο κόκκινο», 19.1.2022).

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα δεν βρέθηκε μόνο δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απώλειες. Οι δείκτες θνησιμότητας από διάφορες (πέραν του κορωνοϊού) ασθένειες ήταν πάντα ψηλά στη χώρα μας και αυτό έχει να κάνει με τη γενική υγεία του πληθυσμού και τα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία (…), στη χώρα μας κατά μέσον όρο 15%. (…) Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων. Στα νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι στο 15%» (22.11.2016).

Εκτός αυτού, όλοι οι επιστήμονες λένε ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας εμφανίζονται 15 ημέρες μετά τα κρούσματα. Οι εκατό και πλέον θάνατοι ημερησίως αυτές τις μέρες ανταποκρίνονται στο υψηλό των σαράντα και πενήντα χιλιάδων κρουσμάτων προ δεκαπενθημέρου. Επομένως, μπορεί να έχουμε και αποκλιμάκωση, όπως δείχνει ο αριθμός των κρουσμάτων και ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ταυτοχρόνως υψηλό αριθμό απωλειών. Μπλέκοντας μήλα και πορτοκάλια δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση.

Αντιπολίτευση επίσης δεν μπορεί να είναι η αποσπασματική στηλίτευση κάθε μέτρου. Και αυτό διότι μπορεί γρήγορα να διαψευστεί, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με τις ιερεμιάδες που ακούσαμε σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων. Ετσι κι αλλιώς, η αντιμετώπιση μιας πανδημίας είναι terra incognita για την πολιτική, κάτι που αποδεικνύεται από την πανσπερμία μέτρων που εφαρμόστηκαν διεθνώς. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, αποφάσισαν τώρα να μη ζητούν αρνητικό PCR test για την είσοδο στη χώρα, επειδή η εξάπλωση της «Ο» είναι τόσο εκτεταμένη και οι ταξιδιώτες δεν θεωρούνται μεγάλη απειλή. Αντιθέτως, επιβάλλουν μέτρα στη διασκέδαση (κλείσιμο καταστημάτων στις 11 μ.μ.) και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησαν την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Μάλλον εκεί δεν έχουν ΣΥΡΙΖΑ να τους νουθετήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT