Το «παράδοξο» του ΚΙΝΑΛ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια λογική χώρα θα ήταν πράγματι παράδοξο αυτό που επισήμανε η Νέα Δημοκρατία: «Ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει» (27.1.2022).

Η αλήθεια είναι πως όλοι το ξέρουμε. Ακόμη και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που κατέθεσε την πρόταση γνωρίζοντας πως δεν θα τελεσφορήσει. Μπορεί να μην ξέρει ιστορία, αλλά έμαθε από βιωμένη εμπειρία ότι ποτέ δεν έπεσε κυβέρνηση ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης. Ακόμη και όταν οι συνθήκες ήταν ιδανικές, όπως επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης. Τον Ιανουάριο του 2019 συγκυβερνούσε με τον κ. Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου ήταν αντίθετο σε μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή, δηλαδή τη συμφωνία των Πρεσπών. Και όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιβίωσε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-(με μέρος των) ΑΝΕΛ.

Οι προτάσεις μομφής είναι σαν τους αγώνες κατς. Πολλά χτυπήματα δίχως αίμα. Δεν είναι σικέ· οι πολιτικοί αρχηγοί κερδίζουν ή χάνουν πόντους στο ρητορικό τους παιγνίδι. Διοργανώνονται όμως μόνο για χάρη των φίλων του αθλήματος, οι οποίοι (σε αντίθεση με το κατς) μειώνονται. Επομένως, στο πλαίσιο του παραλόγου η επαμφοτερίζουσα στάση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολύ… λογική. Πρέπει να μετέχει στο σόου της Βουλής· έστω διά εκπροσώπου. Στο πλαίσιο του ίδιου παραλόγου, που με τον καιρό μοιάζει λογικό, πρέπει ως αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος να κάνει αντιπολίτευση επί παντός και, φυσικά, δεν πρέπει να καταψηφίσει πρόταση μομφής, αλλά ούτε να απόσχει, διότι θα δείξει ανοχή στο «καταστροφικό έργο της μπήξε, δείξε κυβέρνησης» κ.λπ.

Πολλοί είναι αυτοί που χρειάζονται τη συζήτηση στη Βουλή, πολλαπλώς. Οι αρχηγοί (συν ο εκπρόσωπος του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ) θα πάρουν τα παραταξιακά χειροκροτήματα: «Πολύ καλά τούς τα ‘πες». Οι λιγοστοί ρήτορες θα αναδείξουν για μία ακόμη φορά τη δεινότητά τους και θα πετάξουν κάποια πυροτεχνήματα για να τους παίξουν τα κεντρικά κανάλια. Οι βουλευτές της Περιφέρειας θα έχουν τροφή για τα δελτία Τύπου που θα δημοσιεύσουν οι τοπικές εφημερίδες και βίντεο από την ομιλία τους για τα τοπικά κανάλια. Τώρα, αν ακουστεί και καμιά εξήγηση τι έχουν τα έρμα του κράτους και ψοφάνε αφού με τον ήλιο (του ΠΑΣΟΚ) τα βάζουμε, με τον δαυλό (της Ν.Δ.) τα βγάζουμε και με το αστέρι (του ΣΥΡΙΖΑ) τα πηγαινοφέρνουμε, κέρδος για τον τόπο θα είναι.

Χαμένοι θα βγουν μόνον οι πολιτικοί συντάκτες, που θα χάσουν ένα Σαββατοκύριακο περιμένοντας κάποια έκπληξη που δεν θα γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT