Mη δεχθούμε τη βίαως κανονικότητα

Mη δεχθούμε τη βίαως κανονικότητα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναδιπλούμενοι σουγιάδες, βεγγαλικά, κράνη, κροτίδες, µεταλλικοί σωλήνες, ξύλινα ρόπαλα, φτυάρια, σφυριά». Η «σοδειά» της αστυνομίας από την έρευνα σε σύνδεσμο φιλάθλων στη Θεσσαλονίκη, μετά τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού. Ευρήματα παρόμοια με αυτά άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων ύστερα από βίαιες συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων. Το «ετοιμοπόλεμο» του συγκεκριμένου συνδέσμου δεν είναι εξαίρεση, δεν είναι περιθωριακό, δεν είναι τυχαίο. Για όσους παρακολουθούν από κοντά τη δραστηριότητά τους, είναι ο κανόνας.

Η δολοφονία του 19χρονου Αλκη έστρεψε τον προβολέα στην οπαδική βία. Ομως, όπως μαρτυρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι βρίσκονται κοντά σε ομάδες, όσοι επιμένουν να πηγαίνουν στο γήπεδο, όσοι μένουν σε γειτονιές «χαρακτηρισμένες» οπαδικά, οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών είναι κανόνας. Είναι συχνές και εξαιρετικά βίαιες. Μάλλον από τύχη δεν θρηνούμε πιο συχνά θύματα. Οταν αυτό συμβαίνει, πάντως, ο προβολέας της προσοχής στρέφεται εκεί και το πανηγύρι της υποκρισίας στήνεται αμέσως: δακρύβρεχτες ανακοινώσεις από σωματεία, αποκήρυξη της βίας και χαιρετισμός στα αθλητικά ιδεώδη. Και τεράστια έκπληξη που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Αντίστοιχα, μεγαλόστομες ανακοινώσεις από την πλευρά των αρμοδίων, για πάταξη κάθε έκνομης συμπεριφοράς, για ξερίζωμα της βίας, για μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο. Πριν το επόμενο μαχαίρι αφήσει πίσω νεκρό, για να στηθεί και πάλι το γαϊτανάκι των ευθυνών, της υποκρισίας, των διακηρύξεων.

Στη Θεσσαλονίκη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία πενταετία εξαιτίας της οπαδικής βίας. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πληθύνει οι ειδήσεις για επιθέσεις, συμπλοκές μεταξύ οπαδών, εμπρησμούς και καταστροφές για οπαδικά κίνητρα. Την ίδια στιγμή, στη συμπρωτεύουσα εντοπίζονται ίχνη «συνδεσμιτών» σε κινήσεις αντιεμβολιαστών, σε επεισόδια σε σχολεία, ακόμα και στις διαδηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εντονη είναι η φημολογία στην πόλη για εργαλειοποίηση των συνδέσμων φιλάθλων ακόμη και στην υπηρεσία εγκληματικών δράσεων. Οτι υπό τον μανδύα του οπαδισμού οργανωμένες ομάδες καλύπτουν πολύπλευρη έκνομη δράση, με τον φόβο και τις απειλές να κλείνουν στόματα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η δολοφονία του 19χρονου Αλκη δεν ήταν η έκπληξη αλλά μάλλον το αναμενόμενο, η κορύφωση της σταδιακά κλιμακούμενης βίας. Η αντίδραση δεν ήταν ότι συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Περισσότερο ήταν αντίδραση «τι περίμενες, με όλα αυτά που γίνονται». Ο σταδιακός εθισμός στην «κανονικότητα» της βίας και των συμπλοκών με επίκληση οπαδικών διαφορών είναι το πραγματικό απόστημα. Η επιστροφή στην αδιαφορία για την καθημερινή διαβρωτική βία μέχρι την επόμενη «έκπληξη» από αιματηρό περιστατικό είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Και η αποτροπή επιστροφής σε αυτή την «κανονικότητα», η πραγματική ευθύνη όσων προχθές, χθες, σήμερα διαδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να βάλουν τέλος σε αντίστοιχα φαινόμενα. Ας μην εξαντληθεί η ευαισθησία και η προσπάθεια στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την προχθεσινή αγωνιστική του πρωταθλήματος, σε ένδειξη πένθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή