Η Ν.Δ. αντιμέτωπη με ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Η Ν.Δ. αντιμέτωπη με ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι πίστευαν πως η ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής θα τραυμάτιζε πολιτικά μόνο, ή κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ, έσφαλαν. Τα δύο κόμματα είναι έως ένα βαθμό συγκοινωνούντα δοχεία στο ιδεολογικό φάσμα της Κεντροαριστεράς, αλλά απώλειες έχουν οι κυβερνήσεις που και λάθη θα κάνουν και αδυναμίες θα παρουσιάσουν, όχι οι αντιπολιτεύσεις. Αυτές μπορεί να επικριθούν για το ύφος και την ορθότητα της κριτικής που ασκούν, αλλά είναι αδύνατον να φθαρούν στον ίδιο βαθμό όταν δεν παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και δεν εφαρμόζουν μέτρα.

Ακόμη και σε εξελίξεις για τις οποίες δεν ευθύνεται κανείς, το όποιο κόστος επωμίζεται, ενίοτε άδικα, η εκάστοτε κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο μεσαίος χώρος στον οποίο εύκολα θα μετακινηθούν όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και τρία χρόνια μετά είναι δυσαρεστημένοι.

Αντί, λοιπόν, στην κυβέρνηση να δουν εδώ και μήνες αυτό που ήταν μάλλον λογικό και αυτονόητο, το διαφαινόμενο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, θεωρούσαν ότι η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής τους συνέφερε.

Και πίστευαν ότι σε μια περίοδο που δεν έχει τα χαρακτηριστικά του ’12 –όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού– το κόμμα που εκφράζει τη Σοσιαλδημοκρατία θα επέλεγε να συγκυβερνήσει και πάλι με τη Ν.Δ.

Λάθος εκτίμηση. Λάθος διαχείριση. Το δε κόστος μεγάλο, καθώς πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πώς αντιμετωπίζεται το επιδεινούμενο σκηνικό; Οπως έχει επισημανθεί, η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί μεν τον στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά θα ήταν ατόπημα. Μπορεί σε ορισμένους κυνικούς να φαντάζει ως λύση, ωστόσο θα εξέπεμπε ηττοπάθεια και ανακολουθία.

Δεν μπορεί να έρχεσαι στην εξουσία προβάλλοντας τον απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και στην πορεία να τους τσαλακώνεις.

Η καλύτερη απάντηση στη φθορά της κυβέρνησης, είναι η βελτίωση της απόδοσής της. Και κυρίως η βελτίωση της καθημερινότητας του απλού ανθρώπου.

Οι τομές του Κυριάκου Πιερρακάκη και η ψηφιοποίηση του κράτους, κινήσεις που αναγνωρίζονται από όλους, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΕΝΦΙΑ –αναγκαίος και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες χώρες– στοίχισε στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα, η μείωσή του, ανάλογα με τη μορφή που θα λάβει τελικά, ίσως βοηθήσει κάποια τμήματα του πληθυσμού.

Από την άλλη, υπάρχει και η αρνητική διάσταση των σχετικών εξαγγελιών, καθώς στερούν ένα σημαντικό ποσό από τα έσοδα του προϋπολογισμού και σε συνδυασμό με την παροχή επιδομάτων, προκαλούν προβληματισμό σε θεσμούς και επενδυτές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων χτυπάει καμπανάκια.

Με τον χρόνο να πιέζει και την κοινωνία να εμφανίζει, για μια σειρά από λόγους, τιμωρητικές διαθέσεις, ο πρωθυπουργός χρειάζεται ένα αφήγημα που να στηρίζεται σε στέρεα ηθική βάση, να δημιουργεί αισιοδοξία, όχι μόνο στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στον απλό πολίτη, και, κυρίως, να πείθει. Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή