Ο «Κόμβος» του ελληνισμού και το στοίχημα

Ο «Κόμβος» του ελληνισμού και το στοίχημα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκές αίτημα των Ελλήνων είναι να υπάρξει μια πρωτοβουλία που θα ενώνει τις δυνάμεις του ελληνισμού σε όλο τον πλανήτη, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στηρίξει τους πανταχού Ελληνες και αυτοί, συνδεδεμένοι με το «κέντρο» και μεταξύ τους, να ενισχύουν τη φωνή της Ελλάδας και να διευρύνουν τις προοπτικές των Ελλήνων. Μέσα στα χρόνια, υπήρξαν πολλές και αξιόλογες προσπάθειες να ιδρυθεί κάποιος φορέας που θα μπορούσε να υπερβεί τα σύνορα της Ελλάδας και να ξεπεράσει τα εμπόδια –γραφειοκρατικά και πρακτικά– που προκύπτουν όταν άνθρωποι στα πέρατα της Γης δίνουν από τον χρόνο, τον κόπο και το χρήμα τους για να στηρίξουν τέτοια πρωτοβουλία. Παρότι υπάρχουν ισχυρές οργανώσεις ομογενών σε αρκετές πόλεις του κόσμου, ακόμη δεν έφθασε η στιγμή που κάποια κίνηση καρποφόρησε όπως οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες της. Μια οργάνωση που να πέρασε τα αρχικά εμπόδια και να απέκτησε ειδικό βάρος και επιρροή στην Ελλάδα. Η ιδέα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, όμως, συνεχώς εμπνέει ανθρώπους που πιστεύουν στην ανάγκη να ενωθούν οι δυνάμεις των Ελλήνων. Ετσι, και αυτό τον καιρό υπάρχουν αξιόλογες πρωτοβουλίες ανθρώπων που διαθέτουν χρόνο και πόρους για κάτι που έχει ανάγκη ο ελληνισμός.

Οι προκλήσεις της εποχής, οι τεχνολογικές ευκολίες (οι βιντεοκλήσεις, κυρίως), το γενικότερο ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία και το ιδιαίτερο πάθος και η επιμονή κάποιων ανθρώπων εγείρουν την ελπίδα πως ίσως βρισκόμαστε σε κατάλληλη στιγμή ώστε να ευδοκιμήσει μια τέτοια κίνηση. Μετά προετοιμασία ετών, και εμπνευσμένη από τη διακοσιετηρίδα της Επανάστασης, η πρωτοβουλία «Κόμβος: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού» εξελίχθηκε προσφάτως σε μη κερδοσκοπική εταιρεία. Φιλοδοξία των μελών της είναι να αποτελέσει «μια υπερκομματική αξιόπιστη πλατφόρμα για τη διαμόρφωση μιας συναινετικής εθνικής στρατηγικής με ενεργό συμμετοχή του ελληνισμού της διασποράς», όπως ανακοίνωσε ο «Κόμβος» σε δελτίο Τύπου πριν από λίγες ημέρες. Ο «Κόμβος» συνδέει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην Ελλάδα και στη διασπορά που έχουν διακριθεί για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ διαθέτει και ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα. Επίτιμοι πρόεδροι της πρωτοβουλίας ήταν ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο τ. πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Οι δύο τελευταίοι είναι επίτιμοι πρόεδροι του «Κόμβου» σήμερα. Το Δ.Σ. είναι ενδεικτικό του εύρους επαγγελμάτων και της γεωγραφικής διασποράς των μελών. Πρόεδρος είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Παπανικολάου (Ελλάδα), αντιπρόεδρος ο ιστορικός Αγγελος Χανιώτης (ΗΠΑ), γενικός γραμματέας ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και ταμίας ο Χριστόφορος Σαρδελής (και οι δύο από Ελλάδα) και μέλη οι Χρύσα Κουβελιώτου (ΗΠΑ), Βασίλης Ντζιαχρήστος (Γερμανία), Σπύρος Παππάς (Βέλγιο), Γιώργος Προβόπουλος (Ελλάδα), Vicky Pryce (Βρετανία), Μιχάλης Χαλιάσος (Γερμανία) και Γιώργος Χρούσος (Ελλάδα). «Εταίροι του Κόμβου είναι διακεκριμένοι Ελληνες της διασποράς και της Ελλάδας από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος, ο γεν. γραμματέας και διακεκριμένα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδροι Δ.Σ. τραπεζών, επί τιμή και εν ενεργεία διπλωμάτες, επιχειρηματίες με διεθνή εμβέλεια, πρόεδροι και γενικοί διευθυντές έγκριτων ομίλων σκέψης και ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών», επισημαίνει ο «Κόμβος». Τα βιογραφικά όλων των μελών, καθώς και οι γενικοί στόχοι και το πρόγραμμά του, βρίσκονται στον ιστότοπο https://komvos-node.org.

Μια οργάνωση που ενώνει λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα και στη διασπορά, που μπορεί να προτείνει λύσεις με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

Ενώ η «συνύπαρξη» των μελών αποτελεί από μόνη της σοβαρό φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και για μια γενικότερη ζύμωση, ο «Κόμβος» θα δώσει έμφαση «στην επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων με αναπτυξιακό και γεωστρατηγικό περιεχόμενο, που προωθούν τη διεθνή παρουσία και επιρροή του ελληνισμού. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ad hoc δικτύων του παγκόσμιου ελληνισμού και τη συνεργασία τους με άλλα κατάλληλα διεθνή ή εθνικά δίκτυα για την προώθηση κοινών δράσεων».

Ο «Κόμβος», λοιπόν, ενώνει ανθρώπους από διάφορες επιστήμες και πολλές χώρες, με κοινό σκοπό να συμβάλουν στον αγώνα που οι Ελληνες αντιμετωπίζουν στη δύσκολη αυτή εποχή. Διαθέτει ισχυρή στήριξη από σημαντικούς θεσμούς στην Ελλάδα. Επιπλέον, δεν διεκδικεί μοναδικότητα, αλλά φιλοδοξεί να φέρει μαζί φορείς και δίκτυα ώστε να συμβάλει στην επίτευξη μεγάλων στόχων. Θα στηρίζει υπάρχουσες πρωτοβουλίες και θα προτείνει καινούργιες. Ομως, πέρα από μεγάλα projects στα οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ο «Κόμβος» θα φανεί ακόμη πιο χρήσιμος ως αξιόπιστος και ελεύθερος από κομματικές δεσμεύσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιθετική Τουρκία, η γενική αστάθεια στην περιοχή, οι επιπτώσεις της πανδημίας απαιτούν νέες ιδέες, δύσκολες αποφάσεις και εθνική συνεννόηση. Μια οργάνωση που ενώνει λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα και στη διασπορά, που μπορεί να εκφράζει γνώμη και να προτείνει λύσεις με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει πώς θα ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που όσο και αν ψηφιοποιείται η ελληνική διοίκηση δεν εξαφανίζονται, και πώς θα χρηματοδοτείται και θα διοικείται τέτοιος φορέας χωρίς να καταναλώνει άσκοπα την ενέργεια και τον χρόνο των μελών του. Με άλλα λόγια, πώς θα προσπεράσει τα εμπόδια που πάντα εγείρονται μπροστά από κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία, ώστε τα μέλη να μπορέσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα αυτά που έχουν να δώσουν στον συλλογικό αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή