Η θρασύτητα της ανομίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο και αν μας εξοργίζουν οι εικόνες της επόμενης ημέρας στο Αριστοτέλειο, η πράξη της κατεδάφισης αξιολογείται ποινικώς ως πλημμέλημα. Ορθώς, διότι αν ακολουθούσαμε την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης να αναβαθμίζει τα πάντα σε κακούργημα, αφενός χάνεται η αναλογικότητα της ποινικής διαδικασίας και, αφετέρου, θα έπρεπε να περικυκλώσουμε την Ελλάδα με συρματοπλέγματα. Αν δηλαδή όσα μας εξοργίζουν γίνουν κακουργήματα, η χώρα πρέπει να μεταμορφωθεί σε μια απέραντη φυλακή.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο προηγούμενος νόμος για τα ΑΕΙ, ο επονομαζόμενος και νόμος Γαβρόγλου για την «Οργάνωση (σ.σ.: αυτό κι αν είναι ανέκδοτο!) και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης», προέβλεπε ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Οι κατεδαφίσεις, όπως και οι καταλήψεις, είναι οι «οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις», αφού δεν υπάρχει κακούργημα, ούτε έγκλημα κατά της ζωής. Συνεπώς, ακόμη κι ένας φύλακας να έβλεπε τους μαστροχαλαστές του ΑΠΘ επί το έργον, δεν θα είχε το δικαίωμα να καλέσει την αστυνομία. Επρεπε να ενημερώσει τον πρύτανη, αυτός να συγκαλέσει Πρυτανικό Συμβούλιο το σαββατόβραδο, χαράματα Κυριακής. Τρέχα-γύρευε, δηλαδή…

Τώρα τα πράγματα βελτιώθηκαν, έστω διότι αστυνομικοί μπορούν να πάνε στον τόπο του… πλημμελήματος χωρίς προηγούμενη άδεια των πρυτανικών αρχών. Παλιότερα, κατά τη διάρκεια καταλήψεων, γίνονταν κλοπές αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα εργαστήρια και τα γραφεία των καθηγητών. Η αστυνομία δεν έψαχνε καν για δακτυλικά αποτυπώματα. Υπό τον φόβο των κουκουλοφόρων, πρυτάνεις και παρατρεχάμενοι δεν συναινούσαν στην… παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου.

Αλλά, παρά τα όσα διακινούν διάφοροι υπουργοί, ένας νόμος δεν φέρνει την άνοιξη. Πρέπει να δουλέψει αποτελεσματικότερα η ΕΛ.ΑΣ., κάτι που η κυβέρνηση δεν δείχνει να το καταφέρνει. Αλλά ακόμη κι αν δουλέψει αποτελεσματικά η ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει το αγκάθι της Δικαιοσύνης. Αλήθεια! Πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση των οκτώ που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2020 για την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου; Η εικόνα του αιχμάλωτου κ. Δημήτρη Μπουραντώνη με την ταμπέλα στον λαιμό τον Οκτώβριο του 2020 είχε συγκλονίσει (για λίγο) την κοινωνία.

Η πάταξη της όλο και θρασύτερης ανομίας στα πανεπιστήμια είναι μακροχρόνια διαδικασία. Οχι μόνο γιατί υπάρχουν τα κόμπλεξ της Μεταπολίτευσης, αλλά και διότι απαιτεί ένα κράτος που στοιχειωδώς λειτουργεί ή, έστω, εκδικάζει τις υποθέσεις σε εύλογο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή