Κόμματα-θίασοι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές η Αριστερά προσέδιδε στον πολιτικό της λόγο και θεατρική μορφή. Με σκηνοθεσία, με ρόλους, με κομματικά μέλη στον ρόλο των κομπάρσων. Επειδή απευθυνόταν και απευθύνεται κυρίως στο φαντασιακό των πιστών της, έχει ανάγκη από τέτοιας μορφής παρεμβάσεις. Γιατί ουδείς λογικός άνθρωπος σήμερα αμφισβητεί πως η Αριστερά έχει πιστούς του τύπου «πίστευε και μη ερεύνα».

Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν και οι παλαιότεροι μπορεί να μη θυμούνται τα ξακουστά λαϊκά δικαστήρια του ΚΚΕ μετά τη Μεταπολίτευση. Κατηγορούμενος πάντα ο ιμπεριαλισμός. Η σκηνοθεσία απαιτούσε να υπάρχει πιστή αναπαράσταση μιας δίκης. Υπήρχε πάντα ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που ήταν σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ από τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, υπήρχε ο εισαγγελέας και ο κατηγορούμενος, για να έχει μια «δίκαιη δίκη», είχε και την υπεράσπισή του, που αναλάμβανε άλλο γνωστό κομματικό στέλεχος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρήλαυναν μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Μάλιστα, θυμούμαι ένα περιστατικό που συνέβη σε μια δίκη έξω από την αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης. Οι μάρτυρες «υπεράσπισης» κινδύνεψαν να προπηλακισθούν από το οργισμένο κοινό, που αγνοούσε πως υποδύονταν τον ρόλο τους. Εξυπακούεται πως η απόφαση στα λαϊκά δικαστήρια ήταν ομόφωνα καταδικαστική. Διάσημη είναι η δίκη του Κλίντον που έγινε στην πλατεία Συντάγματος στις 8 Νοεμβρίου 1999 με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα. Συγκατηγορούμενοι ήταν ο Κόφι Ανάν, ο Χαβιέ Σολάνα και 18 πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Σημίτης, διότι είχαν συναινέσει στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Είναι λογικό και το άλλο κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, να μη θέλει να υστερήσει σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Ομως υστερεί, καθώς πάντα η απομίμηση είναι κατώτερη από το γνήσιο προϊόν. Ετσι, εκείνα τα χαράματα που ο τότε πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κατεστραμμένο Μάτι, είδαμε μια μαυροφορεμένη νεαρή κοπέλα να περιφέρεται θλιμμένη μέσα στα αποκαΐδια. Εκ των υστέρων έγινε γνωστό πως επρόκειτο για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσε στη συνέχεια και υπουργός.

Αυτές οι σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου με αφορμή τον προχθεσινό «αγανακτισμένο» έμπορο των Χανίων, που τελικά αποδείχθηκε πως ήταν και αυτός δραστήριο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Απειροι σκηνοθέτες, κακοί ηθοποιοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή