Κυκλοφορώντας με το σώβρακο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Παρακαλώ τους φίλους ψυχαναλυτές να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις σχέσεις μου με το Υπερεγώ μου. Πολλές φορές στη ζωή μου έχω ονειρευτεί πως κυκλοφορώ σε δημόσιο χώρο είτε ολόγυμνος είτε φορώντας μόνον το στοιχειώδες εσώβρακο. Στην πρώτη περίπτωση παλεύω να καλύψω τα γεννητικά μου όργανα, στη δεύτερη απλώς κάνω ότι δεν καταλαβαίνω. Ακόμη κι όταν οι διαδρομές του ασυνειδήτου με οδηγούν σε μια επίσημη δεξίωση όπου όλοι είναι ντυμένοι κανονικά, πλην εμού. Είναι από τους αγαπημένους μου εφιάλτες, από τις σταθερές του ασυνείδητου βίου μου. Με επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος. Ως εκ τούτου, όταν διάβασα ότι μαθητής του 65ου Γυμνασίου Αθηνών εμφανίστηκε στο προαύλιο φορώντας μόνον το μποξεράκι του, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι, επιτέλους, κάποιος είχε το θάρρος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Την αισιοδοξία μου όμως τη σκίασε η συνέχεια. Κάποια καθηγήτρια βρήκε ανάρμοστη την αμφίεσή του, αν και το σώβρακο ήταν καθαρό, και προσπαθώντας να τον επαναφέρει στην τάξη του συνειδητού –κοινώς να τον ξυπνήσει– τράβηξε το σακίδιό του. Ο μαθητής ειδοποίησε τη μαμά του, η μαμά του ειδοποίησε την αστυνομία και η αστυνομία συνέλαβε την καθηγήτρια. «Ασκηση βίας κατά αδύναμου προσώπου» είναι η κατηγορία. Τη διατύπωση τη βρίσκω υποτονική. Κανονικά, η καθηγήτρια θα έπρεπε να κατηγορηθεί ότι κλέβει τα όνειρα απ’ τα παιδιά.

Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει φασαρία σε ένα σχολείο στο Iλιον επειδή κάποιος μαθητής είχε εμφανιστεί στην τάξη φορώντας φούστα. Εμβριθείς αναλύσεις για το δικαίωμά του να ντύνεται όπως ο ίδιος επιθυμεί. Εξέγερση της προοδευτικής συνείδησης, διατριβές για το καταπιεστικό σύστημα της εκπαίδευσης. Τώρα, το πρόβλημα είναι ότι ο άλλος κυκλοφορούσε φορώντας μόνον το σώβρακό του. Και η αστυνομία, κοινώς η πολιτεία, παρεμβαίνει για να προστατεύσει το δικαίωμά του. Ποιο ακριβώς δικαίωμά του προστατεύει; Το δικαίωμά του να προσβάλλει όλους τους υπόλοιπους συμμαθητές του κυκλοφορώντας ανάμεσά τους μόνον με το σώβρακό του. Διότι περί αυτού πρόκειται. Bullying έκανε ο άνθρωπος με τον δικό του τρόπο. Και βρήκε συμπαραστάτες τη μαμά του και την αστυνομία.

Και η καθηγήτρια; Ελάτε τώρα. Αυτή είναι δημόσιος υπάλληλος και οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες του Δημοσίου. Δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη της στα δικαστήρια. Oμως θα υποστεί την ταλαιπωρία. Γιατί έκρινε πως κανένας δεν μπορεί να κυκλοφορεί μόνον με το σώβρακό του στο σχολικό περιβάλλον. Και στο επόμενο θύμα του bullying κάποιοι θα τη θεωρήσουν υπεύθυνη διότι δεν αντέδρασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT