Μερικά βήματα αυτοδιοίκητου

Μερικά βήματα αυτοδιοίκητου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούν να ειπωθούν πολλά –και ορθώς λέγονται– για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ενα μόνο είναι άδικο να λεχθεί και φυσικά το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο νόμος, κατά τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ και εκλεκτού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την προεδρία της «Αττικό Μετρό», Γιάννη Μυλόπουλο, «ακυρώνει Δημοκρατία, Αυτοδιοίκηση και Ακαδημαϊκή λειτουργία» (tvxs 6.6.2022).

Το πρώτο σημείο είναι καινούργιο. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑϊκό αφήγημα η «χούντα Μητσοτάκη» έχει ακυρώσει τη Δημοκρατία εδώ και τρία χρόνια. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα ακυρωθεί μόλις ψηφιστεί ο νόμος. Μυστήρια πράγματα. Το δεύτερο σημείο είναι εξίσου σκοτεινό. Πού στην ευχή βλέπουν αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που θα καταργήσει ο υπάρχων νόμος; Μήπως το είχε εγκαθιδρύσει ο υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Κώστας Γαβρόγλου που έβαλε χέρι (και επιπλέον γραφειοκρατικό έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας) ακόμη και στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας; Οι ΕΛΚΕ, προ της «λαοσωτηρίου» ήταν η μόνη αυτόνομη από το υπουργείο λειτουργία των ΑΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου την κατάργησε.

Για να είμαστε δίκαιοι το σχέδιο νόμου προτείνει περισσότερους βαθμούς αυτονομίας στα ΑΕΙ, από όσους έχουν σήμερα. Τώρα, για παράδειγμα, πρέπει να συζητήσει και να ψηφίσει η Βουλή για να μπορέσει κάποιο ΑΕΙ να ιδρύσει –τι πιο λογικό;– ένα ερευνητικό κέντρο. Το νομοσχέδιο προτείνει να γίνεται μόνο με απόφαση της Συγκλήτου. Χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση αν ένα τμήμα για τους χ λόγους ήθελε να παρατείνει το διδακτικό έργο πάνω από δύο εβδομάδες! Αν ψηφιστεί ως έχει ο νόμος θα μπορεί να το κάνει χωρίς τη βούλα της Βουλής. Παντού στον κόσμο τα πανεπιστήμια φτιάχνουν μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς να ενοχλούν ή να ενοχλούνται από το υπουργείο Παιδείας. Μόνο στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπρεπε να παίρνουν άδεια από τον υπουργό, αν ήθελαν να βάλουν δίδακτρα. Επίσης, παντού στον κόσμο τα ΑΕΙ ορίζουν και αλλάζουν αν είναι αναγκαίο τους προϋπολογισμούς αυτών των μεταπτυχιακών. Στην Ελλάδα ήθελε την έγκριση του υπουργού.

Αυτά κι άλλα πολλά είναι κάποια βήματα αυτονομίας των ΑΕΙ, μερικές ανάσες ελευθερίας από τη μέγγενη του εκάστοτε ένοικου του Αμαρουσίου. Είναι αρκετά για να επιτευχθεί το συνταγματικώς απαιτούμενο «αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων»; Φυσικά όχι, αλλά σίγουρα είναι πολύ περισσότερα από το «αυτοδιοίκητο» που είχαν θεσπίσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μόνο στο τρίτο σημείο έχει δίκιο ο κ. Μυλόπουλος. Ακυρώνεται η υπάρχουσα Ακαδημαϊκή λειτουργία. Ευτυχώς και αμήν θα λέγαμε. Αν μη τι άλλο οι πρυτάνεις θα ασχολούνται περισσότερο χρόνο με τα ΑΕΙ, αντί να τρέχουν διαρκώς στο Μαρούσι για να παζαρεύουν με τους γραφειοκράτες τα αυτονόητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή