Το άλλοθι της αδράνειας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έρευνα των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής ήταν διεξοδική. Πρώτα έπρεπε να εντοπίσουν την αρχική εστία. Ελαβαν υπόψη τους δείκτες κατεύθυνσης πυρκαγιάς, τον άνεμο, τη βλάστηση, τα αποτυπώματα απανθράκωσης, αλλά και τις μαρτυρίες πολιτών για να φτάσουν σε ένα ρυάκι πάνω από το οποίο διερχόταν δίκτυο της ΔΕΗ με ξύλινους στύλους και μεταλλικούς αγωγούς. Επειτα έπρεπε να βρουν την αιτία.

Δεν υπήρχαν υπολείμματα καύσης καλλιεργειών από τα κοντινά αγροτεμάχια, ούτε απορρίμματα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ανάφλεξη. Δεν εντόπισαν ίχνη εμπρησμού από πρόθεση. Εψαξαν ακόμη και για κουφάρια καμένων πουλιών τα οποία, όπως σημείωσαν στο πόρισμά τους, «θα μπορούσαν ερχόμενα σε επαφή με ηλεκτροφόρους αγωγούς να προκαλέσουν πυρκαγιά». Δεν βρήκαν ούτε κυψέλες στο σημείο (κάποιες φωτιές ξεκινούν από αμέλεια όταν μελισσοκόμοι καπνίζουν τα μελίσσια τους). Εντόπισαν όμως πεσμένους και κομμένους μεταλλικούς αγωγούς και παρατήρησαν ότι έφεραν ίχνη βραχυκυκλώματος. Ηταν παραμορφωμένοι σε πολλά σημεία από τήξη του μετάλλου. Κάποιοι μάρτυρες είχαν δει σπινθηρισμούς.

Ολα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά που κατέκαψε επιχειρήσεις, κατοικίες, οχήματα, αποθήκες και ζώα το 2013 στο Βαμβακόπουλο Χανίων ξεκίνησε από τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Επειτα από μαραθώνια δικαστική πορεία η υπόθεση έκλεισε τον Μάιο του 2021 μόλις δέκα ημέρες πριν από την παραγραφή.

Κάθε καλοκαίρι, στο άκουσμα μιας νέας φωτιάς, επανέρχονται στον δημόσιο λόγο σενάρια για «οργανωμένα σχέδια εμπρηστών», χωρίς όμως αυτά να συνοδεύονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από ανάλογα τεκμήρια. Οσο πιο μεγάλη η φωτιά, τόσο πιο έντονη μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση. Ακόμη κι αν δεν ακούγονται αυτά τα σενάρια από επίσημα χείλη, έχουν ειπωθεί τόσο πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, από διαφορετικές κυβερνήσεις, που έχουν αφομοιωθεί από μερίδα της κοινής γνώμης.

Οσο θεωρούμε, όμως, ότι για όλα ευθύνονται δόλιοι «εμπρηστές», τόσο θα αρνούμαστε πολίτες και πολιτεία να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα. Η πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα ξεκίνησε έξω από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής θα δείξει ακριβώς από τι προκλήθηκε. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, όλοι επιδίδονται σε μετατόπιση ευθυνών. Δεν μιλάμε για αχανές δάσος το οποίο δεν είχε καθαριστεί επί σειράν ετών, αλλά για μια εγκατάσταση κοντά στον αστικό ιστό. Πόσο δύσκολο ή κοστοβόρο θα ήταν να ξεριζωθούν τα ξερόχορτα γύρω από τον υποσταθμό; Ως πότε η γραφειοκρατία και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ δασαρχείου, τοπικής αυτοδιοίκησης και ΔΕΔΔΗΕ, θα λειτουργεί ως άλλοθι για την αδράνεια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή