Κάλπες και τοξικότητα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόωρες εκλογές είναι συνήθως ένα «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης. Αν δεν υφίσταται μία προφανής αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου, όπως για παράδειγμα ήττα στις ευρωπαϊκές ή αυτοδιοικητικές κάλπες, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση της κυβερνητικής θητείας, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ένας πρωθυπουργός να προσφύγει σε αυτές, γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει. Αντιθέτως, αν διαπιστώνει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ότι δεν έχει ελπίδες επικράτησης, θα παραμείνει στην εξουσία έως το τέλος της τετραετίας, είτε ελπίζοντας ότι θα ανατρέψει τους εις βάρος του συσχετισμούς είτε απλώς προκειμένου να μην απολέσει πρόωρα την εξουσία.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι πρώτο κόμμα, αν γίνουν πρόωρες εκλογές. Με αυτή την έννοια, ο χθεσινός αφορισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα ολοκληρωθεί η τετραετία διότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αποδράσει πριν έρθει ο χειμώνας», είναι κενός νοήματος και το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι να τονώσει το ηθικό των δεδομένων υποστηρικτών του κόμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες είχε δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφού προηγουμένως αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς την κατεύθυνση της ακόμη πιο ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να διευκολύνεται περισσότερο η επίτευξη αυτοδυναμίας. Τις απέρριψε όμως, πιστεύοντας ότι θα ήταν ανακόλουθος αν προχωρούσε στην αλλαγή ενός νόμου που ψήφισε η κυβέρνησή του και επιλέγοντας να παραμείνει συνεπής στην αρχή του, ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Ο ίδιος, όπως επανέλαβε και προχθές, είναι επί της αρχής υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, θεωρώντας ότι υπάρχει και θεσμική δέσμευση. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες, να μην εγκλωβιστούμε σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο, που θα γίνεται με κραυγές και κατηγορίες και τελικά το μόνο που θα κάνει είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική».

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε το είδος της αντιπολίτευσης που επιμένει να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη γνώμη του εγκυμονεί κινδύνους σε μία ιδιαίτερα απρόβλεπτη και δύσκολη συγκυρία, η διάρκεια της οποίας παραμένει άγνωστη. Αυτή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλεί η απλή αναλογική στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενισχύει τη δική του επιχειρηματολογία υπέρ της σταθερότητας και το σχετικό δίλημμα που θα προβάλει. Το «πακέτο», επομένως, της αιτιολόγησης ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχει αρχίσει να ετοιμάζεται. Το ερώτημα είναι τι τελικά θα αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή