Ο πόλεμος και οι φόβοι μας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συσπειρώνει τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενθαρρύνει τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Οι Ελληνες συμβαδίζουμε με τους εταίρους μας όσον αφορά την ανάγκη κοινής άμυνας (82% και 81%, αντιστοίχως) και τη στήριξη της Ουκρανίας. Ομως, εκεί όπου διαφέρουμε σε σημαντικό βαθμό είναι η ανησυχία μας για την οικονομική συγκυρία και πόσο αυτή μπορεί να επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου «Τα κυριότερα προβλήματα της εποχής μας: η Ε.Ε. το 2022», που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Ενώ η «άμυνα και η ασφάλεια» είναι προτεραιότητα για τους περισσότερους πολίτες της Ε.Ε., με μέσο όρο στο 34% (στην Ελλάδα 28%), το 45% των Ελλήνων θεωρεί προτεραιότητα την «αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε.» (με μ.ό. 24%). Επίσης, για τους Ελληνες, δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας (43%, με μ.ό. 21%). Καθώς η Ελλάδα ταλαιπωρείται από μακρόχρονη οικονομική κρίση και η ανεργία βρίσκεται στο 12,5% (τον Μάρτιο), φυσικό είναι να φοβόμαστε ό,τι μπορεί να ανακόψει την ανάκαμψη ή να προσθέσει προβλήματα. Ετσι, οι Ελληνες φοβούνται περισσότερο από τον μέσο όρο πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει «μεγάλη οικονομική κρίση» (55%, με μ.ό. 31%). Για το σύνολο της Ε.Ε., μεγαλύτεροι φόβοι είναι ο «πυρηνικός πόλεμος» (35%, στην Ελλάδα 21%) και το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου σε περισσότερες χώρες (34%, στην Ελλάδα 30%). Επίσης, οι Ελληνες φοβόμαστε τις υψηλότερες τιμές και τον πληθωρισμό περισσότερο από τον μέσο όρο (34% και 29%, αντιστοίχως).

Πέρα από το ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμφωνεί με την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, σημαντικό εύρημα είναι και ότι, ενώ οι περισσότεροι εγκρίνουν τα επιμέρους μέτρα στήριξης της Ουκρανίας (με τα οποία συμβαδίζει η Ελλάδα), μεγάλο ποσοστό δεν είναι ικανοποιημένο με την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής από την Ε.Ε. (52%) και από την ελληνική κυβέρνηση (58%). Φαίνεται πως οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις καθορίζουν τη στάση των Ελλήνων σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να διαφωνούμε και με πολιτικές που εγκρίνουμε, κρίνοντας από το αποτέλεσμα και από τους φόβους μας περισσότερο από την ανάγκη άμεσης δράσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT