Λογική και ψυχραιμία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να επιστρέψουν οι μάσκες», «είμαστε ανεύθυνοι», «ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό». Στον αντίποδα των φανατικών αντιεμβολιαστών υπάρχει ένα εξίσου μικρό ποσοστό πολιτών που αν ήταν στο χέρι τους δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεχίσουμε να ζούμε όπως τα τελευταία δύο χρόνια. Οχι για ένα ή δύο χρόνια ακόμα, αλλά για πάντα.

Δεν είναι τόσο άνθρωποι που φοβούνται υπερβολικά· αυτοί απλά παίρνουν τα μέτρα τους και δεν τρελαίνουν όλους τους υπόλοιπους κάθε φορά που τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη χώρα μας. Σε ρόλο γυμνασιάρχη στη βαθιά επαρχία της δεκαετίας του ’50, επιπλήττουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για άρση της πλειονότητας των περιορισμών, προδικάζοντας νέες υγειονομικές καταστροφές και καταγράφουν σχολαστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις «επιπόλαιες» συμπεριφορές των συμπολιτών τους, πάντα με μια δόση κεκαλυμμένης υπεροψίας και ακατάσχετης υπερβολής: «Δεν πάμε καθόλου καλά, στο σούπερ μάρκετ έχει πρακτικά καταργηθεί η μάσκα, στο μετρό η αναλογία είναι 50-50».

Στην Πορτογαλία, αρχές Ιουνίου υπήρχαν 40.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά δεν προτάθηκε καθολική επιβολή μάσκας.

Οσοι επισκεπτόμαστε τακτικά το σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχουν καθόλου έτσι τα πράγματα. Το αντίθετο, μάλιστα: είμαστε από τους τελευταίους Ευρωπαίους που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε σε τόσο ευρεία κλίμακα τη μάσκα σε εσωτερικούς, κυρίως, χώρους. Οποιος έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Οπως κάνουν και οι παθιασμένοι αντιεμβολιαστές, οι υπερασπιστές των πιο σκληρών μέτρων χρησιμοποιούν τα νούμερα κατά το δοκούν. Μια κυρία σχολίαζε σε δραματικό τόνο «να μην ξεχνάμε ότι στις εντατικές χαροπαλεύουν 102 άτομα με κορωνοϊό…». Επειδή το Facebook είναι πια κατά βάση μια κλειστή κοινότητα ομοϊδεατών, δεν βρέθηκε κανείς να της αντιπαραβάλει στοιχειώδη λογική: ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ο μικρότερος εδώ και πάρα πολλούς μήνες (σίγουρα περισσότερο από έναν χρόνο), βαίνει μειούμενος κι ελπίζουμε να παραμείνει σε αυτή την καθοδική τάση. Αρκεί να θυμηθούμε πού βρισκόμασταν πέρυσι τέτοια εποχή: στις 17 Ιουνίου του 2021, λοιπόν, με μόλις 519 κρούσματα είχαμε 321 διασωληνωμένους. Και ήταν περίοδος ύφεσης της πανδημίας. Ή να θυμηθούμε πού ήμασταν πριν από ένα ή δύο μήνες: 167 και 313 διασωληνωμένοι.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες, ακόμα πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της «Ομικρον» ευθύνονται για ένα πιθανότατα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Οπως φυσικά και η σχετική ανεμελιά που όμως δεν είναι καθόλου ελληνικό φαινόμενο. Η Πορτογαλία μετρούσε στις αρχές του μήνα 40.000 κρούσματα ημερησίως. Ομως κανείς δεν διανοήθηκε να προτείνει εκεί την καθολική επιβολή της μάσκας. Επιστρατεύθηκε η κοινή λογική: σύσταση για μάσκες σε χώρους με συνωστισμό και αναμνηστική δόση για τους πιο ευάλωτους. Ας τους μιμηθούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT