«Αρκεί να μην προκαλούν…»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις παρελάσεις ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας (Gay Pride) καθείς μπορεί να φορέσει ό,τι θέλει. Αλλοι φορούν φτερά και άλλοι δερμάτινες στολές· άλλοι κολάν και άλλοι στρινγκ. Μαγκιά τους και καμάρι τους και ουδείς δεν έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσει.

Μόνο μία αμφίεση δεν επιτρέπεται. Του αστυνομικού. Στο αίτημα της European LGBT Police Association να συμμετάσχουν στην παρέλαση μέλη της, οι διοργανωτές του Athens Pride απάντησαν ότι «η αστυνομική ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτε διακριτικό στοιχείο, δεν έχει ακόμη χώρο στο Pride» (8.6.2022). Παραλλήλως (εν τη μεγαθυμία τους;) δηλώνουν πως οι αστυνομικοί είναι ευπρόσδεκτοι ως «ατομικότητες». Με άλλα λόγια, οι διοργανωτές λένε το κλασικό: «Δεν μας πειράζει αν κάποιοι είναι αστυνομικοί, αρκεί να μην προκαλούν».

Η ανακοίνωση δικαιολογεί τον αποκλεισμό με το επιχείρημα ότι «η αστυνομία συχνά πράττει βάσει ομοφοβικών, σεξιστικών, ρατσιστικών, μισαναπηρικών και τρανσφοβικών πεποιθήσεων, καταπατώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω είναι αληθή και παρελάσεις σαν το Gay Pride βάζουν ένα λιθαράκι για να θεραπευτεί αυτή η πραγματικότητα. Αλλά λιθαράκι βάζουν και οι 22 αστυνομικοί που δηλώνουν ανοιχτά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Δεν ξέρουμε αν η συμβολή αυτών των αστυνομικών είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την παρέλαση. Σίγουρα είναι πιο θαυμαστή, διότι είναι σχετικώς εύκολο για κάποιον καλλιτέχνη να δηλώσει την ομοφυλοφιλία του και πολύ πιο δύσκολο να ανοιχτεί σε ένα σύνολο ομοφοβικών, όπως οι διοργανωτές του Athens Pride χαρακτηρίζουν την αστυνομία. Οχι μόνο την ελληνική, αλλά τις ευρωπαϊκές, μιας και το αίτημα ήταν από την «ευρωπαϊκή ένωση ΛΟΑΤ αστυνομικών».

Το ερώτημα, όμως, προς τους συνδικαλιστές της ομοφυλοφιλικής κοινότητας είναι άλλο. Πιστεύουν, όπως οι αριστεριστές και αναρχοαυτόνομοι, ότι πρέπει να ζούμε σε κοινωνίες χωρίς αστυνομία, ή ότι η υπάρχουσα αστυνομία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις δικαίου που εκ του νόμου έχει; Αν πιστεύουν το πρώτο, καλώς κάνουν μούτρα στην «αστυνομική ταυτότητα» γενικώς. Απλώς μένει να απαντηθεί ένα ερώτημα: πού πρέπει να απευθύνονται τα μέλη τους που συχνά γίνονται θύματα βίαιων συμπεριφορών λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας; Αν όμως πιστεύουν το δεύτερο, τότε γατί κρατάνε μούτρα σε εκείνο ακριβώς το κομμάτι της αστυνομίας που με λιγοστές δυνάμεις προσπαθεί να κάνει την αστυνομία φιλική στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα;

Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι «Ανευ όρων», που ακούγεται περιπαικτικό, όταν οι διοργανωτές της βάζουν όρους συμμετοχής και μάλιστα εμφανισιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή