Το ποτάμι δύσκολα γυρίζει πίσω

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από λίγες ημέρες, όταν αθωώθηκε για τον βιασμό μιας ανήλικης ένας προπονητής ιστιοπλοΐας, η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε με τη γενναία δήλωσή της τον χορό των καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις, μίλησε για «μαύρη ημέρα».

Οι καταγγελίες της Μπεκατώρου, πριν από τρία χρόνια, προκάλεσαν χιονοστιβάδα εξελίξεων και έφεραν στην επιφάνεια μια καλά κρυμμένη πτυχή μιας εγκληματικότητας, που τραυματίζει όχι μόνον το σώμα, αλλά και τις ψυχές.

Η Δικαιοσύνη, από τις λίγες φορές, κινήθηκε άμεσα και προχώρησε σε διώξεις εκείνων που καταγγέλθηκαν και εξίσου γρήγορα οργάνωσε δίκες για να ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων ούτε εύκολη είναι ούτε απλή. Η απόσταση του χρόνου, η δυσκολία που από τη φύση τους έχουν αυτά τα εγκλήματα, είναι θέματα που απασχολούν και καθιστούν τη δικαστική κρίση ζητούμενο.

Ωστόσο, η αθώωση ενός που καταγγέλθηκε για βιασμό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε σκέψεις ότι το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και της σιωπής που κάλυπτε τους δράστες των αποτρόπαιων πράξεων έχει υποχωρήσει ή έχει ηττηθεί.

Από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη δική της τραυματική εμπειρία, εκατοντάδες περιπτώσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, πολλές καταγγέλθηκαν στις δικαστικές αρχές και οι περισσότερες πήραν τον δρόμο της δικαστικής έρευνας. Ολες, εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε καταδίκες και να εξιχνιαστούν. Υπάρχουν και περιπτώσεις που είτε οι καταγγελίες είναι ελλιπείς είτε τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν επαρκούν.

Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι καταγγελίες έχουν φθάσει στα δικαστήρια και ερευνώνται. Το ποτάμι δύσκολα γυρίζει πίσω.

Και για να συνεχιστούν οι φωνές των θυμάτων να ακούγονται και η σιωπή να μην καλύπτει την εγκληματική δράση εκείνων που διαπράττουν τις κακοποιήσεις, η Δικαιοσύνη οφείλει να στέκεται στο ύψος της. Να δικάζει με στοιχεία, να καταδικάζει όταν το έγκλημα αποδεικνύεται και να δίνει το μήνυμα πως το θύμα έχει, όχι μόνον τη δυνατότητα να μιλήσει, αλλά και την αξίωση να βρει το δίκιο του και στο τέλος να δικαιωθεί. Και κυρίως οι δράστες, εκείνοι που κακοποιούν τις ψυχές των ανηλίκων και των αδυνάμων, να ξέρουν πως κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν στο εδώλιο και να τιμωρηθούν.

Το απόστημα των σεξουαλικών κακοποιήσεων πάντως έχει σπάσει και η δήλωση εκείνη της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν η αφορμή να μιλήσουν πολλοί που έχουν υποστεί όσα υπέστησαν. Η Δικαιοσύνη φέρει το μεγάλο βάρος να ξεκαθαρίζει τα πράγματα για να μη μένουν σκιές που θολώνουν την εικόνα με συγχύσεις και κυρίως με ματαιώσεις για τα θύματα που τολμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT