Ου παντός πλειν ες Μύκονον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια είθισται να ασχολούμαστε, αυτή την εποχή, με τους πάσης φύσεως τιμοκαταλόγους της Μυκόνου. Το αντικείμενο άλλους τους προκαλεί, άλλους τους γαργαλάει. Είναι επόμενο μια κατάσταση, πέραν της καθημερινής κανονικότητας, ακόμα και της θερινής, να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, πολύ δε περισσότερο αν είναι και φιλοθέαμον.

Το νησί έχει ξεφύγει από τα τουριστικά όρια της Ελλάδας. Οι τιμοκατάλογοί του διαμορφώνονται με βάση τη διεθνή ζήτηση.

Ομως, αν κάνουμε κάποιες λογικές παραδοχές, δεν θα πρέπει ούτε να εκπλησσόμαστε ούτε, πολύ περισσότερο, να εξοργιζόμαστε. Η Μύκονος εδώ και πολύ καιρό αποτελεί έναν μοναδικό τόπο αναψυχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Εχει ξεφύγει από τα τουριστικά όρια της Ελλάδας. Το νησί δεν το επισκέπτονται ούτε οι σχολικές εκδρομές ούτε υπάρχουν κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Ζει στους δικούς του ρυθμούς και έχει τις δικές του τιμές και αυτό είναι γνωστό στους πάντες. Οι τιμοκατάλογοί του διαμορφώνονται με βάση τη διεθνή ζήτηση. Και ως γνωστόν σε μια ελεύθερη οικονομία η αγορά είναι ο τελικός κριτής. Οι ακριβές τιμές υπάρχουν γιατί υπάρχουν και οι πελάτες που τις πληρώνουν. Διαφορετικά οι επιχειρηματίες θα έβλεπαν τα προϊόντα τους στο ράφι και τις υπηρεσίες τους χωρίς αγοραστικό κοινό. Είναι βλακώδες ένας επιχειρηματίας, ενώ βλέπει πως η αγορά αντέχει τον υψηλό τιμοκατάλογό του, αυτός να σκέφτεται να τον χαμηλώσει γιατί θα προκαλέσει ανθρώπους στους οποίους δεν απευθύνεται τόσο το δικό του προϊόν όσο και το προϊόν που πουλά η Μύκονος συνολικά. Στο κάτω κάτω, η Ελλάδα έχει εκατοντάδες τουριστικούς προορισμούς για όλα τα βαλάντια.

Υποθέτω πως ουδείς Νεοϋορκέζος διαμαρτύρεται γιατί τα ενοίκια είναι ακριβά στο Μανχάταν. Κάθε περιοχή κατακτά το status της με πολύ κόπο, σκληρή δουλειά και σε βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τη Μύκονο, κάτι που θα πρέπει να μας χαροποιεί. Επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι να υπάρξουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί με ανάλογο status, ώστε η πατρίδα μας να αλλάξει επίπεδο. Αντί να ξεψαχνίζουμε τους τιμοκαταλόγους της Μυκόνου, ας εξετάσουμε, χωρίς μιζέρια, γιατί έχει γίνει ο τόπος που προσελκύει πάμπλουτους επισκέπτες από όλον τον πλανήτη, οι οποίοι και μπορούν να πληρώνουν αυτές τις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή