Η σιωπή των γύρω

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ειδήσεις που συνέπεσαν χρονικά, εντελώς διαφορετικές στην πρώτη ανάγνωση, αλλά με έναν κοινό πυρήνα: τον κοινωνικό εκφασισμό που εξελίσσεται αθόρυβα και δηλητηριάζει το σώμα της ελληνικής δημοκρατίας.

Η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, έγινε από τους τέσσερις ενόρκους, όχι από τους τρεις δικαστές.

Οι πολίτες δηλαδή που είχαν την ευθύνη και το προνόμιο να αποφασίσουν αν θα αποφυλακιστεί ο δολοφόνος του 15χρονου παιδιού έκριναν ότι τα 11 χρόνια που πέρασε στη φυλακή είναι αρκετά και μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι οδηγός ΚΤΕΛ στην Ξάνθη ζήτησε από επιβάτιδα να κατέβει γιατί θεώρησε ανάρμοστα τα ρούχα της. Ούτε στην πιο βαθιά Αμερική δεν θα εκδηλώνονταν τόσο ωμά ρατσισμός, σεξισμός και τοξικός υπερσυντηρητισμός. Το πιο αποκρουστικό είναι ότι δεν ξεσηκώθηκαν οι άλλοι επιβάτες για να τον αποδοκιμάσουν, αλλά η κοπέλα βρήκε ελάχιστη συμπαράσταση.

Τον υποστήριξε σθεναρά ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης και σίγουρα θα έχει την κατανόηση του οδηγού ταξί που, νωρίτερα, είχε αρνηθεί να επιβιβάσει τυφλή επειδή συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της.

Το πιο ανώδυνο είναι να μιλήσει κανείς για απάθεια και σκληρό ατομισμό που οφείλεται στην κοινωνική κόπωση από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Το πιο ρεαλιστικό είναι να διαπιστωθεί ότι η ελληνική εκδοχή του τραμπισμού ισχυροποιείται, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει κανείς ή πώς αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά.

Η ελληνική εκδοχή του τραμπισμού ισχυροποιείται, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει κανείς ή πώς αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά.

Μια 52χρονη ήταν κλεισμένη στο σπίτι της στη Λάρισα για 40 χρόνια και κανείς στην κοινότητα δεν μίλησε γιατί κοιτούσε τη δουλειά του. Οπως οι περισσότεροι, άλλωστε, δεν μπερδεύονται με τα πίτουρα, όταν ακούν να πέφτει ξύλο στο διπλανό διαμέρισμα και μπορεί κάποια στιγμή αργότερα να πέσουν από τα σύννεφα όταν μάθουν από την τηλεόραση ότι έγινε ακόμη μία γυναικοκτονία από έναν γείτονα που δεν είχε δώσει δικαιώματα.

Σίγουρα όλα αυτά ευνοούν τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που προτείνει δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις. Το είπε και δεν προκάλεσε θόρυβο, σαν να πρόκειται για μια «κανονική» εισήγηση από τον αρχηγό ενός «κανονικού» και απλώς πολύ δεξιού κόμματος.

Ως προς το συγκεκριμένο δεν πήρε θέση ακόμη η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου – Μπογδάνου – Κρανιδιώτη. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης όμως κάλεσε όσες ζητούν να κλείσουν λογαριασμοί στα social media (δηλαδή η Φαίη Σκορδά για την Αφροδίτη Λατινοπούλου που υπάρχει πολιτικά μέσα από διαδικτυακά ρατσιστικά/σεξιστικά/μισαλλόδοξα ξεσπάσματα) να κλείσουν πρώτα τα πόδια τους.

Για την ώρα κλείνουμε όλοι μαζί τα μάτια μας, ενώ το τέρας της ακροδεξιάς χορεύει δίπλα μας αλλάζοντας φορεσιές και καπέλα.

​​​​​​* Η κ. Αγγελική Σπανού είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή