Η δολιότητα της άδολης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αριστερά έχει μέσα στις καταστατικές αρχές της το σύστημα της απλής αναλογικής. Μάλιστα, στο επίθετο «απλή» προσθέτει και το «άδολη», λες και υπάρχει δόλια απλή αναλογική. Προβάλλει αυτό το εκλογικό σύστημα γιατί θεωρητικά αποτυπώνει, με τον πιο δίκαιο τρόπο, τις πολιτικές τάσεις της κοινωνίας. Ουσιαστικά όμως γιατί με την απλή και «άδολη» αναλογική η Αριστερά καταλαμβάνει περισσότερες έδρες στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ που ήταν η κυβερνώσα Αριστερά, σύμφωνα με δήλωση του ιδρυτή του, περιφρόνησε πλήρως το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Το θυμήθηκε την άνοιξη του 1989, όταν ήταν φανερό πως θα ηττάτο στις εκλογές, και προσπάθησε να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το πέτυχε με καταστροφικά αποτελέσματα για την Εθνική Οικονομία και όχι μόνο.

Αν υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ ήταν Αριστερά, δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία περί τούτου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς στη ριζοσπαστική εκδοχή της. Συνεπώς θα περιμέναμε, ευθύς ως σχημάτισε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, να άλλαζε τον εκλογικό νόμο καθιερώνοντας την απλή αναλογική. Εστω στη «δόλια» μορφή της. Μάλιστα τότε υπήρχε και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 200 εδρών που θα καθιστούσε τον νέο εκλογικό νόμο άμεσα εφαρμόσιμο. Ομως ο Α. Τσίπρας δεν το έπραξε, πονηρά σκεπτόμενος. Γιατί να κάνει αυτή την κίνηση όταν υπήρχε ισχυρός αέρας στα πανιά του; Είπαμε, είναι αριστεροί, δεν είναι ανόητοι. Κράτησαν το πλεονέκτημα της ενισχυμένης αναλογικής κάτι που αποδείχθηκε σοφή επιλογή, γιατί δεν χρειάστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 να διευρύνουν τον υπάρχοντα κυβερνητικό συνασπισμό με «δύστροπους» και απαιτητικούς συνεταίρους.

Πότε θυμήθηκε τις «αρχές» της η ριζοσπαστική Αριστερά; Οταν διαπίστωσε πως θα έχανε τις εκλογές. Μάλιστα, προσπάθησε τότε να πετύχει την πλειοψηφία των 200 εδρών για να εφαρμοσθεί αμέσως η απλή αναλογική, αλλά αυτή η ευκαιρία είχε χαθεί το 2015. Ετσι η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια περιπέτεια τουλάχιστον 60-70 ημερών εξαιτίας μιας δόλιας συμπεριφοράς, ανάλογης του 1989, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά. Να ευχηθούμε οι συνέπειες να περιοριστούν στα μεγέθη της οικονομίας και να μην ακουμπήσουν και τα εθνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή