Το «κάτι άλλο» σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο

Το «κάτι άλλο» σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο νέα γενικά νοσοκομεία στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη και το τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο, που σχεδιάστηκαν από τον Renzo Piano με την έμπνευση του Ανδρέα Δρακόπουλου και τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό, φιλοδοξούν να αποτελέσουν το παράδειγμα των «νοσοκομείων του μέλλοντος».

Η αρχιτεκτονική, η κατασκευαστική τεχνολογία με τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και των τριών νοσοκομείων είναι πράγματι εντυπωσιακή. «Οι ασθενείς από το κρεβάτι, από το δωμάτιό τους, θα μπορούν πάντα να βλέπουν τα φύλλα των δένδρων, και αυτό, πιστέψτε με, έχει μεγάλη σημασία για τη διαδικασία θεραπείας», αναφέρει σε συνέντευξή του ο διάσημος αρχιτέκτονας.

Ομως, εκτός από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τον άριστο τεχνολογικό ιατρικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να συνυπάρχει και «κάτι άλλο» που θα έκανε αυτά τα καινούργια νοσοκομεία να πρωτοπορούν για πολλά χρόνια και να παραμένουν δελεαστικά σε γιατρούς και ασθενείς.

Για τους νέους ειδικευόμενους αλλά και τους πιο μεγάλους στην ηλικία ειδικευμένους γιατρούς που θα ήθελαν να εργασθούν στην Κομοτηνή ή στη Σπάρτη, το «κάτι άλλο» θα ήταν ένας αξιοπρεπής χώρος διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους κοντά στο νοσοκομείο. Το παράδειγμα του σύγχρονου νοσοκομείου της Σαντορίνης, που δεν «προχώρησε» όπως επιθυμούσαν αυτοί που αρχικά το σχεδίασαν, οφείλεται κυρίως στη δυσκολία των γιατρών να βρουν αξιοπρεπή στέγη κοντά στον χώρο εργασίας τους.

Το πρόβλημα αυτό της διευκόλυνσης στο θέμα της κατοικίας των γιατρών, πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ, ιδίως εκείνα που έχουν κτισθεί μακριά από μεγαλουπόλεις, όπως η περίφημη Mayo Clinic που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη, στο Rochester της Μινεσότας, το έλυσαν χτίζοντας κοντά στο νοσοκομείο ένα συγκρότημα απλών κατοικιών για τους νέους γιατρούς και πολυτελέστερες κατοικίες για τους διευθυντές του.

Ενα σύγχρονο «ιατρικό χωριό» δίπλα στα νέα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη θα προσείλκυε τους καλύτερους γιατρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενα σύγχρονο «ιατρικό χωριό», σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, δίπλα στα νέα νοσοκομεία στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη (που θα περιλάμβανε και παιδικό σταθμό για τα παιδιά των εργαζόμενων γιατρών), θα ήταν το «κάτι άλλο» που θα προσείλκυε τους καλύτερους γιατρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τους ασθενείς και για τους συγγενείς τους, το «κάτι άλλο» στα υπό κατασκευήν νοσοκομεία θα ήταν η λειτουργία, μέσα στον χώρο τους, ενός ήσυχου δωματίου για περισυλλογή και προσευχή ή καλύτερα ενός απλού ορθόδοξου ναού (στην Κομοτηνή και ενός απλού τζαμιού) για τις πνευματικές τους ανάγκες.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον (με πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά) ότι οι ασθενείς βοηθιούνται σημαντικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών ιατρικών προβλημάτων τους όταν αναζητούν και «συναντούν» τον Θεό, ιδίως τις ώρες της κρίσης (όταν π.χ. κάποιος μαθαίνει ξαφνικά ότι έχει καρκίνο). Μάλιστα ιδιαίτερη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους οι νοσοκομειακοί chaplains (επαγγελματίες υγείας με σύγχρονη ιατρική και θεολογική εκπαίδευση). Ο θεσμός αυτός υπολειτουργεί στην Ελλάδα, με λίγες εξαιρέσεις, όπως το Network for Pastoral Health Care του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ήδη από το 2008 οργανώνει διεθνή συνέδρια για την επιμόρφωση γιατρών και ιερέων σε θέματα πνευματικής στήριξης των ασθενών στα νοσοκομεία. Μελέτη από τη Mayo Clinic έδειξε πόσο σημαντική ήταν για τους παθολογικούς και χειρουργικούς ασθενείς η επίσκεψη του chaplain κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. «Μας θύμιζαν τη φροντίδα και την παρουσία του Θεού», ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που αναφέρονται στη μελέτη.

* Ο κ. Δημήτρης Λινός είναι καθηγητής Χειρουργικής και εθελοντής ιερέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή