Μετά το αμερικανικό πραξικόπημα

Μετά το αμερικανικό πραξικόπημα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία μυστικότητα ή προσπάθεια απόκρυψης. Το σχέδιο εκτυλίσσεται σε κοινή θέα. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπαθεί να διορίσει ή να εκλέξει σε κομβικές θέσεις στις αμερικανικές Πολιτείες όπου το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνήθως αμφίρροπο, ανθρώπους πιστούς στον Τραμπ οι οποίοι, όταν χρειαστεί -στις εκλογές του 2024, ας πούμε-, δεν θα ακολουθήσουν όσα προβλέπει η νομοθεσία για την καταγραφή η την καταχώρηση του εκλογικού αποτελέσματος της Πολιτείας τους, αλλά θα κάνουν ό,τι τους πει ο Τραμπ. Δεν γίνεται κρυφά αυτό. Όπως και το κωμικοτραγικό σόου που ακολούθησε τις εκλογές του 2020, έτσι και το αμερικανικό πραξικόπημα του 2024 προετοιμάζεται στο φως της ημέρας, αλλοπρόσαλλα, αλλά κατά μια περίεργη έννοια μεθοδικά. Καταγράφεται αναλυτικά σε δημοσιογραφικές έρευνες και άρθρα, όχι από ενδείξεις, υπόνοιες ή δηλώσεις, αλλά απλά περιγράφοντας όσα συμβαίνουν ήδη. 

Υπάρχει, όμως, ένα κρίσιμο ερώτημα το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί πειστικά για αυτό το θέμα. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι ΗΠΑ, όπως ίσως ξέρετε, έχουν ένα πολύπλοκο και κατακερματισμένο εκλογικό σύστημα, σχεδιασμένο πριν από δύο αιώνες, που αποτελεί και την πηγή πολλών προβλημάτων. Μολονότι ο Πρόεδρος συγκεντρώνει πάρα πολλές εξουσίες σε αυτή τη χώρα, εντούτοις δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό, αλλά από εκλέκτορες. Ο αριθμός τους σε κάθε Πολιτεία είναι συγκεκριμένος, και το πώς ψηφίζουν αυτοί τελικά ορίζεται διαφορετικά. Αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα σύστημα κατά κοινή ομολογία δυσλειτουργικό και άδικο. Πέντε φορές στο παρελθόν οδήγησε στην εκλογή Προέδρων που έλαβαν λιγότερες ψήφους από τον «ηττημένο». Αυτό συνέβη πιο πρόσφατα το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ, αλλά έχασε επειδή εξασφάλισε λιγότερους εκλέκτορες. 

Στις εκλογές του 2020 ο Τραμπ, που αυτή τη φορά έλαβε 7 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους, αλλά και 74 λιγότερους εκλέκτορες από τον αντίπαλό του, αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του, προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα (δυο μήνες μετά τις εκλογές ζητούσε από τον υπεύθυνο της εκλογικής διαδικασίας της Τζόρτζια να του «βρει 11.780 ψήφους» προέτρεψε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο κατά τη διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος την 6η Ιανουαρίου του 2021 με τα γνωστά αποτελέσματα και, μετά, αφότου ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε Πρόεδρος, ο Τραμπ και η κουστωδία απατεώνων, τυχοδιωκτών και φασιστών που τον πλαισιώνουν, προχώρησαν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου. Γιατί εκείνος ο (Ρεπουμπλικανός) αξιωματούχος στη Τζόρτζια, πιστός στο πολίτευμα και στη δημοκρατική διαδικασία, είχε αρνηθεί να «βρει 11.780 ψήφους» για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της Πολιτείας του και να παραδώσει στον Τραμπ τους εκλέκτορες. Οπότε τώρα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει βαλθεί να εντοπίσει και να αντικαταστήσει όλους αυτούς τους «τίμιους» αξιωματούχους στις επίμαχες Πολιτείες με άλλους, πιο πιστούς, πιο εύκαμπτους. Οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2022, όπου πολλοί από αυτούς θα εκλεγούν, θα είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σε αυτή την προσπάθεια. 

Σε εκείνη τη χώρα έχουμε, λοιπόν, ένα κόμμα το οποίο πλέον δραστηριοποιείται ανοιχτά για την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας, τη διάβρωση των σχετικών θεσμών και την εξασφάλιση του ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές της βούλησης του λαού. Αυτός ο μηχανισμός, παρεμπιπτόντως, θα υπάρχει και ανεξαρτήτως του Τραμπ -καθότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο Τραμπ να μην είναι υποψήφιος ή (μικρότερη) να βρίσκεται και στη φυλακή. Αλλά το σχέδιο της κατάληψης της εξουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς με μια διαδικασία που δεν θα είναι δημοκρατική είναι οφθαλμοφανές και είναι εν εξελίξει. 

Το ερώτημα που έχω εγώ, είναι το εξής: τι θα γίνει μετά; 

Έστω ότι το Νοέμβριο εκλέγονται σε όλες τις αμφίρροπες Πολιτείες εύκαμπτοι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι. Έστω ότι στις εκλογές του 2024, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτοί εξασφαλίζουν ότι οι εκλέκτορες των επίμαχων Πολιτειών θα πάνε όλοι στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Έστω ότι το σχέδιό τους πετυχαίνει. 

Τι θα γίνει μετά; 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι μόνο θρησκόληπτοι ευαγγελιστές, ακροδεξιοί ρατσιστές, μανιακοί με τα όπλα και Q-Anon συνομωσιολόγοι. Ίσα ίσα, αυτοί είναι μια θορυβώδης μειοψηφία. Οι ΗΠΑ είναι κυρίως φιλειρηνικοί, φιλελεύθεροι δημοκράτες, εργατικοί μετανάστες, προοδευτικοί διανοούμενοι και καινοτόμοι, εξωστρεφείς επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί τι θα κάνουν; Θα κάτσουν να κοιτάζουν τη δημοκρατία τους να καταρρέει; Πώς θα αντιδράσουν; Αν ο Τραμπ ή κάποιος άλλος εκλεγεί με το σύστημα που στήνεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αυτή τη στιγμή, τι νομίζουν οι εμπνευστές του ότι θα συμβεί μετά; Αυτό είναι που δεν έχω καταλάβει. Πώς το έχουνε σκεφτεί; Θα κερδίσουν την εξουσία, σύμφωνοι. Αλλά ποια εξουσία; Σε τι χώρα; Μια χώρα που φλέγεται από το δεύτερο αμερικανικό εμφύλιο; Μια στρατιωτικού τύπου δικτατορία; Τι ακριβώς νομίζουν ότι θα υπάρχει μετά την κατάλυση της δημοκρατικής διαδικασίας; 

Ποιος θέλει να κυβερνάει τα αποκαΐδια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή