Υπευθυνότητα από όλους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι προφανές και το έχει η ίδια παραδεχτεί ότι στο θέμα της ΕΥΠ η κυβέρνηση αστόχησε και οφείλει να ρίξει άπλετο φως, διευκολύνοντας τη Δικαιοσύνη στο έργο της. Η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη μεγάλους εθνικούς κινδύνους. Η ΕΥΠ έχει σημαντική εθνική αποστολή, η οποία απαιτεί την άριστη λειτουργία της. Η διόρθωση στην ΕΥΠ για την τήρηση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της χρειάζεται κομματικές συναινέσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός αιτήθηκε δημόσια με την παράκληση για προτάσεις. Είναι πολύ σημαντικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνδράμουν. Ως πρώτο βήμα οφείλουν να συνδράμουν σε ένα νηφάλιο και παραγωγικό πολιτικό κλίμα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή και στην Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των παρακολουθήσεων. Αυτοί που μιλούν με μεγάλη ευαισθησία για τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα πρέπει και να την τιμήσουν, αποφεύγοντας να ρίξουν τη χώρα στον διχασμό και στο μίσος. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα τους ακολουθήσει, αντίθετα θα τους τιμωρήσει στις επερχόμενες εκλογές.

Η χώρα, έπειτα από 12 πολύ δύσκολα χρόνια, βρίσκει ένα βηματισμό προόδου και κανονικότητας, και μάλιστα μέσα σε έναν ορυμαγδό αρνητικών διεθνών και τοπικών γεγονότων: μεταναστευτικό, αναθεωρητικοί γείτονες, πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση. Στις 20 Αυγούστου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από την οικονομική επιτήρηση. Οι εκλογές θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην οικονομία (η τσέπη των πολιτών, οι θέσεις εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα), στα εθνικά θέματα (οι απειλές του γείτονα, το μεταναστευτικό). Θα κριθούν και από τις μελετημένες, τεκμηριωμένες, εφαρμόσιμες προτάσεις της αντιπολίτευσης. Στις επερχόμενες εκλογές οι υπεύθυνοι πολίτες θα αξιολογούν τα πάντα, οι συνθήκες είναι τόσο οριακές που η ανησυχία τους θα τους κρατάει διαρκώς ευαισθητοποιημένους πριν από την κάλπη.

Το πολιτικό σύστημα θα είναι ασυγχώρητο εάν δράσει ανεύθυνα και εγωκεντρικά, εστιάζοντας μόνο στα κομματικά συμφέροντα. Η αποσταθεροποίηση της χώρας τους επόμενους μήνες με εθνική υπαιτιότητα θα ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Η χώρα είναι σε έναν αντισυμβατικό, όμως ήδη κηρυγμένο πόλεμο, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε θερμό. Χρειάζεται σήμερα παρά ποτέ εθνική ομοψυχία και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα από τους πολιτικούς ταγούς της, από τους διανοουμένους της, από τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντές της, από τους πολίτες της.

Η αποσταθεροποίηση της χώρας τους επόμενους μήνες με εθνική υπαιτιότητα θα ισοδυναμεί με εθνική προδοσία.

Οι περισσότεροι πολίτες είναι πλέον περισσότερο ευαίσθητοι στην μπαχαλοποίηση της ζωής τους και τις μεγάλες φρούδες υποσχέσεις. Οποιοι επιχειρήσουν να τις επαναφέρουν θα το πληρώσουν ακριβά στις κάλπες. Μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να θολώσουν τα νερά με ακρότητες, να διαλύσουν ό,τι με πόνο πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και να επωφεληθούν εκλογικά από τη σύγχυση. Εάν το επιχειρήσουν, στις αλλεπάλληλες εκλογές που έρχονται θα βιώσουν εκπλήξεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι πολύ ανήσυχη και θα αντιδράσει με αισθήματα επιβίωσης και τιμωρίας. Ολοι και όλα θα κριθούν τους επόμενους μήνες.

* Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή