90 χρόνια πριν…27 – 8 – 1932

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ: Περίεργα πράγματα παρασκευάζονται εις την Ιρλανδίαν. Από τινος χρόνου, αφ’ ης δηλαδή ο πρόεδρος Ντε Βαλέρα, προσέλαβε στάσιν αδιάλλακτον έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει γίνη φανερόν ότι η κατάστασις μέλλει να εκσπάση εις κάτι το απρόοπτον και σημαντικόν. Τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα φαίνονται, πράγματι, […] προετοιμάζοντα κάτι το οποίον δεν είνε ακόμη καθωρισμένον ίσως ούτε εις αυτό το πνεύμα των υποκινητών του. […] Διακόσια μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού στρατού κατέλαβον τον πύργον Ντόναμον, παρά το Δουβλίνον και εγκατεστάθησαν εντός αυτού. […] Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός στρατός είνε μάλλον άτακτον σώμα μη αναγνωριζόμενον επισήμως υπό του Κράτους, και το οποίον, ως λέγεται, έχει μυστικούς σκοπούς και οργάνωσιν.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ: Ως να μη ήρκουν τα κέρδη των εκδοτών και αι αμοιβαί των συγγραφέων και τα κέρδη των χαρτεμπόρων και των τυπογράφων, φαίνεται ότι την τιμήν των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων επεβάρυνον ακόμη και αι αμοιβαί των κριτών, ανερχόμεναι εις ποσά αξιοσέβαστα. Οι πτωχοί γονείς διεμαρτύροντο, αλλ’ εις μάτην. Επί τέλους εδέησε να ληφθή κάποιο μέτρον διά την μείωσιν των κριτηρίων δικαιωμάτων διά να επέλθη και ανάλογος μείωσις της τιμής των βιβλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή