Μια αστυνομία στο περίπου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Πώς λέγεται μια αστυνομία η οποία, για να προστατευθεί από τη βία που ασκείται εναντίον της, καλεί την αστυνομία; Θα την έλεγα περίπου αστυνομία, μια αστυνομία που δηλώνει μεν αστυνομία αλλά δεν είναι ακριβώς αστυνομία. Πώς λέγεται μια ομάδα φοιτητών η οποία αποτελείται εν μέρει από φοιτητές και «άλλους», ένας εκ των οποίων δηλώνει ότι δεν είναι εκεί ως φοιτητής διότι δεν υπήρξε ποτέ του; Είναι βουλευτής του ΜέΡΑ25 και διασκεδαστής της δημοκρατίας μας. Είναι μια περίπου φοιτητική ομάδα, το οποίο όμως δεν την εμποδίζει να εμφανίζεται ως ακριβώς φοιτητική ομάδα και να αποκαλείται ούτω πως στις ειδήσεις. Τι το περίεργον; Ο Τσαρούχης είχε εντοπίσει από τη δεκαετία του ’60 τον πυρήνα της ιδιοπροσωπίας μας: στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Η εμπειρία των εν τω μεταξύ δεκαετιών μάς βοηθάει να επεξεργαστούμε επί το οικειότερον τη σοφία του. Στην Ελλάδα, το περίπου δεν διαφέρει από το ακριβές. Δεν λέμε «θα συναντηθούμε στις δέκα». Λέμε «θα συναντηθούμε κατά τις δέκα». Η δε πωλήτρια δεν λέει «η γραβάτα κάνει 50 ευρώ». Λέει «είναι στα 50 ευρώ». Οπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, στη χθεσινή, πρώτη της, εμφάνιση, δεν μπήκε στον χώρο του ΕΚΠΑ. Πλησίασε τον χώρο, σαν την τιμή που πλησιάζει τα 50 ευρώ, και αφού έγινε δεκτή με ενθουσιώδεις ρίψεις πετρών, κούτσουρων και λοιπών αντικειμένων, κάλεσε τα ΜΑΤ για να αναλάβουν την αποκατάσταση της τάξης.

Ακολούθησαν οι γνωστές άριες του ωδείου της εξέγερσης. Η αστυνομία δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο, διότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος διακίνησης των ιδεών. Αρκεί οι ιδέες να βρίσκουν σύμφωνους τους περίπου 1.000 συγκεντρωμένους επί συνόλου κάποιων δεκάδων χιλιάδων πραγματικών φοιτητών. Η σχέση τους με τις ιδέες είναι αντίστοιχη με την αγάπη του Κουφοντίνα για την ανθρώπινη ζωή. Δεδομένου ότι η ασφάλεια των χώρων του πανεπιστημίου –εργαλείο της οποίας είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία– αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Σημαντικότερη από τις επισυνδέσεις για τη μεσαία τάξη, της οποίας τα παιδιά φοιτούν εκεί. Δεδομένου ότι, στον τέταρτο χρόνο της ζωής της, η κυβέρνηση την έχει αντιμετωπίσει με δισταγμό και αναστολές. Δεδομένου ότι, επιτέλους, μετά τόσες παλινωδίες και τις προσπάθειες συνεννόησης δύο υπουργείων, η πανεπιστημιακή αστυνομία έκανε την εμφάνισή της. Είναι μάλλον άστοχο να ακυρωθεί η λειτουργία της εν τη γενέσει της. Και αν μερικοί τυχάρπαστοι που δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν, με δυο-τρεις βουλευτές που έχουν άλλη δουλειά να κάνουν αλλά δεν την κάνουν, φτάνουν για να διασύρουν έναν κρατικό θεσμό που έχει την αποδοχή της κοινωνίας, ε, τότε τι άλλο να συμπεράνεις; Πανεπιστημιακή αστυνομία με τη διαδικασία του επείγοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT