Όταν οι μπούρδες γίνονται κανονικότητα

Όταν οι μπούρδες γίνονται κανονικότητα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η καταδίκη μιας μπούρδας» έγραφε προ ημερών ο εξαίρετος συνάδελφος Τάκης Θεοδωρόπουλος στη στήλη του στην τελευταία σελίδα της «Κ». Αναφερόταν στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου περί βιασμού. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον χαρακτηρισμό «μεγαλοπρεπέστατη μπούρδα» για τα λεγόμενα του μητροπολίτη. Δεν μπορούν να σταθούν ως οτιδήποτε άλλο.

Ηταν μια άλλη πρόταση στο κείμενο του Τάκη Θεοδωρόπουλου που κέντρισε την προσοχή μου: «Κανονικά, τη δήλωση του μητροπολίτη θα έπρεπε να την καλύψουν τα χάχανα είτε η σιωπή της απαξίωσης». Κανονικά. Γιατί αυτή την κανονικότητα, φοβούμαι, την έχουμε χάσει προ πολλού.

Να παραθέσω εδώ μερικές μπούρδες: «Ο κορωνοϊός δεν υπάρχει, είναι απάτη». «Η καραντίνα είναι μέτρο για τον έλεγχο των μαζών, ένα κοινωνικό πείραμα». «Οι προστατευτικές μάσκες προκαλούν υποξαιμία και έχουν ενσωματωμένο τσιπ 5G, που ελέγχει τι λέμε». «Το εμβόλιο γίνεται για να μας τοποθετήσουν τσιπάκι». «Το εμβόλιο αλλοιώνει το DNA». «Η μπατονέτα του τεστ προκαλεί τραύμα στο “αιματοεγκεφαλικό φράγμα” (;;;) και δημιουργεί μια πύλη εισόδου στον εγκέφαλο για κάθε μόλυνση». Σας θυμίζουν κάτι;

Είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες μπούρδες που ακούστηκαν σχετικά με την πανδημία. Και είχαν συνέπειες. Το κίνημα κατά των εμβολίων, με πιστούς οπαδούς και στο σύστημα υγείας, ύψωσε ανθεκτικό ανάχωμα στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας, με επιπτώσεις, δυστυχώς, όχι μόνο για τους αντιεμβολιαστές αλλά για όλους μας. Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους γιατί πίστεψαν την μπουρδολογία κάποιων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι στόχος της νοσηλείας στην Εντατική είναι να πεθάνουν οι ασθενείς, που βασανίζονται εκεί από τους γιατρούς.

Η ομάδα «κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», από αρνητές του κορωνοϊού, έφτασε να αριθμεί περίπου 20.000 μέλη στο Facebook. Γονείς που προτίμησαν να κλείσουν τα παιδιά στο σπίτι, να μην τα στείλουν στο σχολείο γιατί πίστεψαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η μάσκα. Οι αυτόκλητοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» έφτασαν στο σημείο να «συλλάβουν» διευθυντή σχολείου γιατί εφάρμοζε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές δέχθηκαν σωρεία μηνύσεων γιατί ακολούθησαν θεραπευτικό πρωτόκολλο σε ασθενείς με κορωνοϊό. Μπούρδες. Κανονικά τους αξίζουν χάχανα και απαξίωση. Ομως, η πρόσφατη εμπειρία του κορωνοϊού και η άνθηση της τερατολογίας και της μπουρδολογίας, η εξέλιξη της κάθε παλαβής μπούρδας σε κίνημα από ανθρώπους πρόθυμους (γιατί άραγε;) να πιστέψουν οτιδήποτε μη κανονικό, δείχνουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού ούτε τους μεγαλύτερους παραλογισμούς. Οι αναφορές του μητροπολίτη αξίζουν οργισμένες αντιδράσεις, αξίζει ανάδειξη ο παραλογισμός τους, ακόμα και η αντιεπιστημονικότητά τους. Γιατί δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να τις βρούμε μπροστά μας ως επίκληση από κάποιους προς υπεράσπιση βιαστών ή ως επιχείρημα κατά των αμβλώσεων, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος. Γιατί και μια συζήτηση για τις αμβλώσεις ως μπούρδα θα φαινόταν μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά, στον απόηχο των πέραν του Ατλαντικού νομοθετικών ανατροπών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επανέρχεται και εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή