Η οπερέτα της ευπρέπειας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Η προχθεσινή πρεμιέρα της πανεπιστημιακής αστυνομίας έγινε σε ύφος οπερέτας. Eνας ένστολος χορός από ευειδείς νέες και νέους βρέθηκε αντιμέτωπος με τα κάγκελα των ιδρυμάτων που υποτίθεται καλείται να προστατεύσει. Και μαζί με τα κάγκελα, με το ανθρώπινο δυναμικό της πανεπιστημιακής ελευθερίας – ανάμεσά τους ξεχώριζε η σεπτή μορφή του κ. Κλέωνος Γρηγοριάδη. Το ανθρώπινο δυναμικό, καμιά εκατοστή φωνακλάδες, εκσφενδόνισε πέτρες και λοιπά αντικείμενα κατά των χορευτών. Δεν θυμάμαι ποιος ποιητής είχε πει ότι οι λέξεις είναι πέτρες. Οι φωνακλάδες αντέστρεψαν το ρητό και αποφάσισαν ότι οι πέτρες είναι λέξεις. Οι πέτρες είναι το ύστατο επιχείρημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μέλη του χορού αναγκάσθηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια της πραγματικής αστυνομίας και έτσι, για μια ακόμη φορά, αποκαταστάθηκε η τάξη. Η τάξη αποκαθίσταται όποτε κάνει δήλωση ο κ. Φίλης, τον θυμάστε εκείνον τον πρώην υπουργό, για να υπερασπισθεί την παράδοση του ελληνικού πανεπιστημίου, που προάγει τη δημιουργική αυθαιρεσία των ιδεών. Αρκεί οι ιδέες αυτές να είναι σωστές, κοινώς να συμφωνούν με ό,τι κυκλοφορεί εν είδει ιδέας στο μυαλό του κ. Φίλη.

Λυπάμαι, αλλά επειδή το ημερολόγιο δείχνει 2022, ουδόλως ενδιαφέρουν οι ιδέες του κ. Φίλη. Εχουν ήδη βρει τη θέση τους στο ανθρωπολογικό μουσείο της Μεταπολίτευσης. Αντιθέτως, ενδιαφέρει η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης, της στοιχειώδους ευπρέπειας, που θα επιτρέψει στα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργήσουν χωρίς την κουρελαρία των ιδεών που κουβαλούν οι διάφοροι παρείσακτοι. Υποτίθεται, δε, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία γι’ αυτό υπάρχει. Ομως, για μπείτε στη θέση των νέων αυτών, που προσλήφθηκαν για να φορέσουν τη στολή της. Με ποια διάθεση και ποιο σθένος θα ανταποκριθούν στις ανάγκες του ρόλου τους; Ανθρωποι είναι και υποθέτω θα αισθάνονται ντροπή, όπως όλοι μας. Είναι σαν κάποιος να τους έστειλε εκεί επίτηδες για να τους εκθέσει, κοινώς να τους υποδείξει ότι δεν πρέπει να παίρνουν εαυτούς και πολύ στα σοβαρά. Ας το σκεφθεί αυτό ο πολιτικός τους προϊστάμενος κ. Θεοδωρικάκος. Αν και πολύ φοβάμαι ότι αποκλείεται να μην το έχει ήδη σκεφθεί. «Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται», είπε η κ. Κεραμέως. Κάποια στιγμή, τα επιχειρήματα εξαντλούνται και έρχεται η ώρα της δράσης. Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία. Και τα επιχειρήματα επί του θέματος έχουν εξαντληθεί. Εχει έρθει η ώρα της δράσης. Η ευπρέπεια πρέπει να αποκατασταθεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα αλλά και κοινή λογική. Μεγαλύτερη αξία για τη δημοκρατία μας έχει ο γονιός που θέλει το παιδί του να σπουδάσει σε ένα ευπρεπές περιβάλλον, από το πρόωρο ναυάγιο που εξώκειλε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα και ρυπαίνει το περιβάλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT