Ορατότης μηδέν…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Δεν βλέπω φως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαβάζοντας τις σχετικές δηλώσεις των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, διερωτώμαι μήπως τελικά ο Ερντογάν είναι ο πιο μετριοπαθής. Ολοι ζητούν από αυτόν να δράσει κατά της Ελλάδας. Στην τουρκική πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή δεν ακούγεται ούτε μια φωνή μετριοπάθειας, δεν υπάρχει κανένα συστημικό κόμμα που να μην υιοθετεί έναν ακραίο επιθετικό λόγο. Η πολιτική τάξη της Τουρκίας, σύσσωμη, ομονοεί πάνω στην επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας. Ας μην έχουμε αυταπάτες πως πρόκειται για ένα παιχνίδι εθνικιστικού παροξυσμού λόγω των επικείμενων εκλογών. Εχει γραφτεί κατ’ επανάληψη πως ο αναθεωρητισμός δεν είναι συγκυριακός, αλλά αποτελεί δομικό στοιχείο της συγκρότησης του τουρκικού κράτους. Οι διαρκώς κλιμακούμενες φραστικές προκλήσεις είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν, πάντως φέρουν τη δυναμική της σύγκρουσης, για να μην πω ότι νομοτελειακά οδηγούν προς τα εκεί. Η συνεχής επίκληση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν αποτελεί ένα απλό προπαγανδιστικό όπλο που αποβλέπει στη διεθνή κοινή γνώμη. Αποτελεί στρατηγικό στόχο, γιατί ο εξοπλισμός τους στερεί από την Τουρκία τη δυνατότητα να καταστήσει την Ελλάδα χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά θα είναι στο έλεος του τουρκικού στρατού, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Με ανυπεράσπιστα νησιά η Ελλάδα θα τελεί υπό καθεστώς φινλανδοποίησης.

Ας μη λησμονούμε πως ένας από τους λόγους –ίσως ο βασικότερος– για τους οποίους η Ελλάδα δεν επενέβη στρατιωτικά στην Κύπρο κατά τον δεύτερο «Αττίλα», ήταν ο φόβος μήπως οι Τούρκοι καταλάμβαναν ένα ελληνικό νησί, καθώς οι δυνατότητες άμυνας τότε ήταν υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες. Προχθές από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωσε πως, αν η Τουρκία επιχειρήσει κάποια τυχοδιωκτική κίνηση, η ελληνική απάντηση θα είναι καταλυτική. Αναμφίβολα η πατρίδα μας αισθάνεται ισχυρή τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με μια αποφασιστική ψυχραιμία και αυτό εκνευρίζει ακόμη πιο πολύ την τουρκική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Το μόνο ανησυχητικό σημείο για την πατρίδα μας είναι μια κυβερνητική αστάθεια λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT