To στοίχημα της στέγης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Οπως αναμενόταν, το θέμα της κατοικίας ήταν ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 πολίτες. Περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε φοιτητικών εστιών, την επιδότηση επιτοκίου για αγορά κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, τη δημιουργία ενός προγράμματος ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, την ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών από ιδιώτες σε δημόσια γη, με «αντάλλαγμα» χαμηλό ενοίκιο για τις μισές από αυτές, και την αύξηση του ορίου της Golden Visa στις 500.000 ευρώ. Τα μέτρα είναι πολύ ενδιαφέροντα και αναμφισβήτητα δείχνουν πώς το ζήτημα της έλλειψης προσιτής και αξιοπρεπούς κατοικίας, σοβαρό πρόβλημα πλέον για ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης (και) στην Ελλάδα, έχει μπει στην πολιτική ατζέντα. Προτάσεις για το θέμα της κατοικίας διατύπωσαν το προηγούμενο διάστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ολα αυτά είναι θετικά, δείχνουν ότι το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό. Μάλιστα η αύξηση του κατώτατου ορίου της Golden Visa δείχνει ότι αναγνωρίζεται και ο ρόλος του real estate και της «χρηματιστηριοποίησης» της αγοράς κατοικίας στην επιδείνωση του προβλήματος.

Τι γίνεται όμως με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις; Το θέμα παραμένει ταμπού για την κυβέρνηση, παρότι είναι περισσότερο από προφανές (με επιστημονικές μελέτες, όχι διά της παρατήρησης) πόσο έχει επηρεάσει την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Inside Airbnb, μόνο στον Δήμο Αθηναίων οι μισθώσεις «ολόκληρων» σπιτιών μέσω airbnb ήταν χθες περί τις 10.000, στον Δήμο Θεσσαλονίκης περί τις 2.800, σε όλη την Κρήτη περίπου 20.000 και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου 24.500. Σε πολλές περιοχές η εξεύρεση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση είναι αδύνατη.

Πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Βενετία και άλλες, έλαβαν την τελευταία διετία μέτρα για τον έλεγχο ή τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους είτε στον χώρο (λ.χ. σε συγκεκριμένες περιοχές με οξύ πρόβλημα στέγασης) είτε στον χρόνο (επιτρέποντάς τες μόνο για κάποιους μήνες τον χρόνο). Στην Ελλάδα, από το 2017 η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να καθορίζονται γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα ισχύουν περιορισμοί στη λειτουργία του airbnb. Εχει ενεργοποιηθεί ποτέ αυτή η δυνατότητα; Δυστυχώς όχι. Ο φόβος του πολιτικού κόστους θα έπρεπε εν προκειμένω να λειτουργήσει υπέρ και όχι κατά των περιορισμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT