Μια υπόθεση που μας αφορά όλους

Μια υπόθεση που μας αφορά όλους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι πιέσεις προς την κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών αυξάνονται. Μετά τις τοποθετήσεις έγκυρων νομικών της χώρας, έρχονται τώρα οι καταθέσεις πρώην αρχηγών της ΕΥΠ να υπογραμμίσουν τους λάθος χειρισμούς της. Προχθές ο Θεόδωρος Δραβίλλας και χθες ο Γιάννης Ρουμπάτης κατέθεσαν ότι παρακολούθηση βουλευτή ή ευρωβουλευτή ερήμην του πρωθυπουργού είναι αδιανόητη, κατά τον δεύτερο μάλιστα είναι και παράνομη. Κι οι δύο επίσης απέρριψαν την επίκληση του απορρήτου, ενώ διατύπωσαν ερωτηματικά ποιος έδωσε εντολή να καταστραφούν τα αρχεία παρακολούθησης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ειδικότερα ο κ. Ρουμπάτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν γραπτές σημειώσεις από την παρακολούθηση.

Οσο προχωράει η δημοσιογραφική έρευνα αναμένεται να δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία. Κάθε Κυριακή διαβάζουμε καινούργιες, ακόμη πιο σοκαριστικές πτυχές της υπόθεσης. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χειμώνας, η ενεργειακή κρίση, η ένταση με την Τουρκία, ο πληθωρισμός θα στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλού. Και πως ο συμψηφισμός με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ θα αμβλύνει τις εντυπώσεις. Στην περίπτωση του τωρινού σκανδάλου, όμως, υπάρχει ο παράγοντας Predator που αλλάζει τα δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το λογισμικό αυτό και ότι κάποιες χρονικές συμπτώσεις μεταξύ νόμιμης επισύνδεσης και αποστολής του σχετικού λινκ στο κινητό των στόχων είναι τυχαίες. Ας δεχτούμε αυτήν τη διακήρυξη, δεν έχουμε προς το παρόν αποδείξεις για το αντίθετο. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έχουν στη διάθεσή τους το λογισμικό δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν, ούτε έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες εκεί που έχουν τις έδρες τους. Το Predator δεν είναι αστείο και μας αφορά όλους. Πρέπει να ξέρουμε ποιος το έχει, γιατί το χρησιμοποίησε ή επιχείρησε να το εγκαταστήσει σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και πόσοι ακόμη έχουν λάβει και ενδεχομένως έχουν πατήσει τα επίμαχα λινκ.

Θυμίζω ότι η εγκατάσταση του Predator έχει τη δυνατότητα να κλέβει όλο το περιεχόμενο από το τηλέφωνο του θύματος (μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στοιχεία πλοήγησης κ.λπ.), ενώ ενίοτε μπορεί να μετατρέπεται σε κάμερα ή μικρόφωνο και να παρακολουθεί ζωντανά τον χρήστη. Σκεφτείτε το λίγο. Αν δεν είναι αυτή η απόλυτη δυστοπία για το μέλλον της ιδιωτικότητας, τότε τι είναι; Το ζήτημα υπερβαίνει την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή