Η χρήσιμη επαναξιολόγηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο», λένε πολλοί και αυτό είναι αληθές. Η γειτνίαση με την Τουρκία, μια χώρα που το πολιτικό της σύστημα εξάγει τις κρίσεις του, δημιουργεί σημαντικό κόστος σε όλους όσοι συνορεύουν με αυτή. Το πληρώνει πολλαπλώς και η Ελλάδα. Γενικώς, όσο πιο κοντά βρίσκεται μια χώρα σε εστίες κρίσης, τόσο μεγαλύτερο κόστος έχει από αυτές, ακόμη κι αν δεν φταίει.

Αναφέρουμε τις παραπάνω κοινοτοπίες γιατί ένας από τους μπακαλιάρους των ημερών είναι αυτό που επανέλαβε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. «Πέραν των εμπολέμων (…) ο μεγάλος χαμένος γεωπολιτικά, οικονομικά είναι η Ευρώπη. Δεν χάνουν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε γεωστρατηγικά» (18.9.2022). Αυτό είναι σχεδόν αληθές, αν παραβλέψουμε το κόστος της βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία· 13,5 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά πάλι η Αυστραλία χάνει ακόμη λιγότερα, διότι ισχύει η κοινοτοπία της εισαγωγής: όσο μακρύτερα βρίσκεται κάποια χώρα από μια κρίση, τόσο μικρότερο κόστος έχει. Από την άλλη δεν γνωρίζουμε πώς μετράει ο κ. Τσίπρας το γεωστρατηγικό ή γεωπολιτικό κόστος, αλλά μπορούμε να φανταστούμε το κόστος για την Ευρώπη, αν τρώγοντας (την Ουκρανία) άνοιγε η όρεξη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εκστόμισε κι άλλους μπακαλιάρους ο κ. Τσίπρας: «Ηταν τελικά αποτελεσματικά τα μέτρα για να κάνουν τον Πούτιν να έχει δεύτερες σκέψεις, τα μέτρα που αφορούν τις πολύ ισχυρές αυτές κυρώσεις, ή τελικά ήταν μέτρα που μας οδηγούν εμείς να πυροβολούμε τα πόδια μας; Οφείλουμε να το επαναξιολογήσουμε αυτό».

Σύμφωνοι! Να το επαναξιολογήσουμε, αν και ποτέ δεν είπε κάποιος ότι οι κυρώσεις θα είναι η ασημένια σφαίρα που αυτομάτως θα σταματήσει τον πόλεμο. Οι κυρώσεις έχουν στόχο να δυσκολέψουν την επίθεση του Πούτιν και χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν. Αλλά στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης που ζήτησε ο κ. Τσίπρας ας δούμε και τα υπόλοιπα.

Η απάντηση της Δύσης στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε δύο σκέλη: οικονομικές κυρώσεις και αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Ας συμπεράνουμε –έστω πολύ πρόωρα– ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν. Από την άλλη μεριά όμως η γενναία στρατιωτική βοήθεια που έστειλε η Δύση έχει απτά και ορατά αποτελέσματα. Οι Ουκρανοί απελευθερώνουν τα εδάφη που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Συνεπώς, στο πλαίσιο της συνολικής επαναξιολόγησης, μήπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να επαναξιολογήσει και τη διαφωνία του για την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα; Διότι καλή είναι η επαναξιολόγηση των άλλων, χρησιμότερη όμως είναι η επαναξιολόγηση του εαυτού μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή