Ο ενεργειακός χάρτης των Βαλκανίων κι εμείς

Ο ενεργειακός χάρτης των Βαλκανίων κι εμείς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ο ενεργειακός χάρτης της βαλκανικής μεταβάλλεται. Την ημέρα εκείνη θα ανοίξει η στρόφιγγα του διασυνδετηρίου αγωγού IGB και θα ρέει μέσω Κομοτηνής αζερικό, σε πρώτη φάση, φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και από εκεί και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Oι Βαλκάνιοι γείτονες περιμένουν σαν το νερό στην έρημο την έλευση από τον Νότο ποσοτήτων φυσικού αερίου, ώστε να υπομείνουν με λιγότερες συνέπειες την επώδυνη απεξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.

Ετσι, λοιπόν, οι ηγέτες τους θα συγκεντρωθούν εκείνη την ημέρα στη Σόφια για να «εορτάσουν» την εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, την πανευρωπαϊκή σημασία του οποίου υπογραμμίζει η παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και βεβαίως των δύο συμβαλλομένων, του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ολοκλήρωση του κάθετου αγωγού Κομοτηνής – Στάρα Ζαγόρα, που θα στέλνει αέριο από τον διερχόμενο TAP και αργότερα και LNG από την Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζει τον ενεργειακό και κατ’ επέκτασιν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Υπήρξαν καθυστερήσεις ως προς την κατασκευή του IGB στο ελληνικό τμήμα του για «τεχνικούς λόγους», με αποτέλεσμα να προλάβουν την έναρξη λειτουργίας του οι δραματικές εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Απομένει η ολοκλήρωση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, των υποδομών (FSRU) για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα καταφθάνει απ’ όλο τον κόσμο με δεξαμενόπλοια και μέσω του IGB σημαντικές ποσότητές του θα φεύγουν για τη Βουλγαρία και από εκεί σε Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε στη συνάντηση των Βαλκάνιων ηγετών στην Αλεξανδρούπολη την άνοιξη (3 Μαΐου), ότι έως το τέλος του 2023 οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες και το LNG θα ξεκινήσει το «ταξίδι» από τις ακτές του Βορείου Αιγαίου προς τα νοικοκυριά (και) της Βαλκανικής.

Ανησυχητικά δημοσιεύματα για διαφωνίες και μεταξύ τους επιχειρηματικές τριβές των εμπλεκομένων στην κατασκευή του έργου βλέπουν το φως και προοιωνίζονται, εφόσον αληθεύουν, την καθυστέρησή του. Εκπρόσωπος του ομίλου στον οποίο απευθυνθήκαμε, πάντως, τα διέψευσε κατηγορηματικά ως «κακοπροαίρετα» και διαβεβαίωσε ότι «το έργο προχωράει κανονικά και θα είναι έτοιμο εντός των χρονοδιαγραμμάτων».

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές και δεν θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ίσως η τελευταία, να επιστρέψει η Ελλάδα στα Βαλκάνια ως ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος γείτονας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αν θέλουμε να βρεθούμε στο τραπέζι της βαλκανικής σκακιέρας ως παίκτες σε ενδεχόμενες (επερχόμενες) μεταβολές.

Είναι η ώρα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους γείτονες και να αναδειχθούμε στον φυσικό ενεργειακό ηγέτη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT