Νύχτα σκέφτονται ό,τι λένε οι Τούρκοι

Νύχτα σκέφτονται ό,τι λένε οι Τούρκοι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομάρ Τσελίκ, «το τερμάτισε», παρομοιάζοντας την Ελλάδα με το ISIS. Μεταξύ των κατηγοριών που εκτόξευσε ήταν και αυτή της «καταστροφής ιστορικών τόπων και κέντρων πνευματικότητας», οθωμανικών νεκροταφείων και τζαμιών υποθέτω, προβάλλοντας ρητορικά το ερώτημα: «Σε τι διαφέρουν αυτοί από αυτό που έκανε το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή»…

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να πει κανείς «για δες ποιος μιλάει» και να αρκεστεί στο να υπενθυμίσει στον Τούρκο κομματικό αξιωματούχο (μόνο) τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και, αν χρειαστεί, και πολλά άλλα.

Σε αντίθεση με την κατ’ επίφασιν κοσμική Τουρκία, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «τρέχουν», όχι πάντα με υψηλή προτεραιότητα είναι η αλήθεια, προγράμματα διάσωσης και ανάδειξης των ανά την επικράτεια σημαντικότερων οθωμανικών μνημείων.

Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του όταν έλεγε ότι «αυτό που κάνουν στο συγκρότημα Murat Reis στη Ρόδο είναι ασέβεια», αλλά το ρεπορτάζ λέει ότι στο τέμενος του Νησιού των Ιπποτών υλοποιείται από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων σχέδιο ανακαίνισής του, όπως και για το περίφημο τζαμί του Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο, που υπέστη μεγάλες ζημιές σε πρόσφατη πυρκαγιά, και άλλα οθωμανικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, σε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Βέροια, Τρίκαλα, Ιωάννινα, σχεδόν παντού. Οσο για τη Θράκη, ας ρωτήσει καλύτερα τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικών Περιουσιών στην Κομοτηνή. Γιατί, ακριβώς, παρά τα όποια στραβά της, η Ελλάδα είναι μια φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου με κατοχυρωμένη και στην πράξη την ανεξιθρησκία και την ελευθερία άσκησης των λατρευτικών καθηκόντων. Κανένα σχέδιο μεθοδευμένης συρρίκνωσης και εξαφάνισης αλλόδοξων κοινοτήτων, όπως ακριβώς κάνει το δικό του κόμμα με την άνωθεν κατευθυνόμενη, περίπου βίαιη, ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, δεν υλοποιεί, ούτε ανέχεται.

Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, θα μου πείτε; Ασφαλώς και τα ξέρει, αλλά επιδιώκει με δηλώσεις να εξάψει θρησκευτικό μίσος στους συμπατριώτες του μουσουλμάνους. Καλλιεργεί κλίμα θρησκευτικού φανατισμού, που έχει αποδειχθεί ο χειρότερος και πιο επιθετικός απ’ όλους.

Ο κίνδυνος, επομένως, ενδεχόμενης προβοκάτσιας σ’ ένα τέμενος ή ένα οθωμανικό νεκροταφείο, που θα πυροδοτούσε έκρηξη οργής στις μάζες των πιστών μουσουλμάνων, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει για τον Ερντογάν μια καλή αφορμή για κάποια «τρέλα» στο Αιγαίο.

Θέλει προσοχή: Η προβοκάτσια με την τοποθέτηση, από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, βόμβας στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 1955, που προκάλεσε τον καθοδηγούμενο διωγμό των Ελλήνων της Πόλης και το πλιάτσικο περιουσιών τους, στα «Σεπτεμβριανά», από τον τουρκικό όχλο, δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT