Βρε, καλώς την… ΑΤΑ και άλλες ιστορίες

Βρε, καλώς την… ΑΤΑ και άλλες ιστορίες

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας νομίζει ότι είναι η μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η αναβίωση της… ΑΤΑ, την οποία σαν άλλος Ανδρέας επανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ. Για τους νέους και μεσήλικες, ΑΤΑ σημαίνει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή που καθιέρωσε ο Ανδρέας το 1982, την «μπαλαμούτιασε» ο Κώστας Σημίτης (σαν υπουργός Εθνικής Οικονομίας), όταν συνειδητοποίησε τις καταστροφικές επιπτώσεις της και τελικά την κατήργησε το 1990 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αφού (η ΑΤΑ) τίναξε την Ελληνική Οικονομία στον αέρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός την εποχή εκείνη (1982) ήταν ιδιαίτερα υψηλός και έφθασε το 21,3%. Η εφαρμογή της ΑΤΑ προέβλεπε την ανακοίνωση του επίσημου πληθωρισμού από την Κυβέρνηση και ανά 4μηνο την αναπροσαρμογή μισθών (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) και συντάξεων βάσει του πληθωρισμού. Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική αυτή ενίσχυε τον… πληθωρισμό. Οταν συνεχώς αυξάνονται οι μισθοί χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα, τότε οι αυξήσεις μεταφέρονται στο κόστος των υπηρεσιών και των προϊόντων και κατά συνέπεια στην αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Γι’ αυτό και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος καταλάβαινε από οικονομικά, την εποχή της θητείας του στο υπουργείο, προσπάθησε να την «ακυρώσει» χωρίς να την καταργήσει επίσημα.

Ο λεγάμενος μας γύρισε 40 χρόνια πίσω υποσχόμενος την ΑΤΑ στη ΔΕΘ. Και παρά το γεγονός ότι τώρα δεν έχουμε δραχμή, αλλά ένα σκληρό νόμισμα το ευρώ, εντούτοις λόγω των ειδικών συνθηκών, όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τον περιορίσουν και όχι να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Η μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν περιορίστηκε στην ΑΤΑ. Μας είπε ότι θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα. Πώς το λέει η παροιμία: «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια». Αφού δεν τα πάει καλά με τα οικονομικά, τι το θέλει και καταπιάνεται με αυτά. Στη Βουλή στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης του έκανε ένα απλό μάθημα, σαν αυτά που είναι γραμμένα στο πολυδιαβασμένο εγχειρίδιο «Economics for dummies». Του είπε: «Αν μια επιχείρηση βγάζει 1.000 και η φορολογία είναι 29%, θα πληρώσει φόρο 290 ευρώ. Αν η ίδια επιχείρηση, λόγω ανάπτυξης, βγάλει 1.500 ευρώ και η φορολογία είναι 22%, θα πληρώσει φόρο 330 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η φορολογία, αλλά ότι αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, παρά τους μειωμένους συντελεστές, λόγω της ανάπτυξης».

Φαίνεται ότι εκεί στον Σύριζα δεν τα πάνε καλά με τα οικονομικά. Μερικές εβδομάδες πριν από το μάθημα του Μητσοτάκη στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ακριβώς το ίδιο μάθημα στη Δρ. Εφη Αχτσιόγλου μέσα στη Βουλή, όταν αυτή αναφέρθηκε σε 7 δισεκατομμύρια παραπάνω φόρους για το οκτάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021. Επανειλημμένα ο υπουργός της ζήτησε να το διορθώσει και τελικά στο τέλος παραδέχτηκε ότι εννοούσε φορολογικά έσοδα. Τότε ο υπουργός επανέλαβε το μάθημα: «Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα προέρχονται από την αυξημένη ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές έχουν μειωθεί για όλους». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Αχτσιόγλου είναι Τομεάρχης Οικονομικών του Σύριζα και θεωρητικά δεν πρέπει να κάνει τέτοια λάθη. Εντούτοις, μετά το παραπάνω επεισόδιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας την ξαναδιόρθωσε μέσα στη Βουλή για το σύνολο των επιδοτήσεων.

Δύο τινά συμβαίνουν: Ή δεν σκαμπάζουν καθόλου οικονομικά ή εν γνώσει τους λένε ψέματα με την ελπίδα ότι κάποιοι θα τους πιστέψουν και θα τους ψηφίσουν. Δεν αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο. Και οικονομικά να μην καταλαβαίνουν και ψέματα να λένε. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις είναι εξίσου επικίνδυνοι για τη χώρα.

Δυστυχώς έχω ενοχλητική (για τους άλλους) μνήμη. Ελάτε να δούμε τι έγινε με τη ΔΕΗ από τον Σύριζα και μετά να δούμε τη σημερινή κατάσταση. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου από την «Κ» της 4ης Δεκεμβρίου 2017:

«Τον Ιούλιο του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, κατά την επίσκεψή του στο Αμύνταιο, δήλωνε: “Η Μικρή ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα, που πρέπει να αποτρέψουμε”. Τρία χρόνια μετά, ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι αυτό που χαρακτηριζόταν τότε ως “εθνικό έγκλημα” ήταν μια καλύτερη λύση από αυτήν που έχει δρομολογήσει σήμερα η κυβέρνηση. Το σχέδιο “Μικρή ΔΕΗ”, που απαντούσε τόσο στο πρόβλημα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, για το οποίο είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. για τη χώρα μας, όσο και στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, προέβλεπε χονδρικά τη σύσταση μιας εταιρείας στην οποία η ΔΕΗ θα εισέφερε το 30% της παραγωγικής της βάσης, των πελατών της, των εργαζομένων αλλά και στοιχείων παθητικού και θα τη διέθετε μέσω διαγωνισμού προς πώληση […]».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ερασιτεχνισμών. Πολέμησαν την ορθή λύση, δημιούργησαν μια κατάσταση που ακόμα και οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι χειρότερη και τώρα θέλουν να τους εμπιστευθούμε για να τα κάνουν ακόμα χειρότερα. Επαγγελματικά ποτέ δεν φοβήθηκα τους επαγγελματίες. Αυτούς που πάντοτε φοβόμουν ήταν οι ερασιτέχνες και δυστυχώς στον χώρο της πληροφορικής βρέθηκαν τόσοι πολλοί που κυριολεκτικά εμπόδισαν την υγιή ανάπτυξη του κλάδου. Ευτυχώς, σήμερα η αγορά έχει κάπως ξεκαθαρίσει και έμειναν μόνον οι επαγγελματίες. Εστω, αλλά χάσαμε πολύτιμα χρόνια.

Πάμε ξανά στη ΔΕΗ. Θέλει ο λεγάμενος να ξανακρατικοποιηθεί ώστε το «Δ» να σημαίνει πραγματικά «Δημόσια». Πώς θα γίνει αυτό δεν μας είπε. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Το Δημόσιο ελέγχει περίπου το 34% και έχει την καταστατική μειοψηφία, η οποία του εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πλέον ουσιαστικό είναι ότι το Δημόσιο ορίζει τον Διοικητή της επιχείρησης. Τι περισσότερο θα έχει αν αποκτήσει το 51%. Εμένα μάλλον μου φαίνονται υποσχέσεις για τον πολύ κόσμο που είναι δύσκολο να καταλάβει τι ακριβώς του προτείνουν, αλλά εντυπωσιάζεται από την ιδέα της «κρατικοποίησης» μιας επιχείρησης που ήδη διοικείται από το κράτος.

Αξίζει να θυμηθούμε τι έγινε στη ΔΕΗ επί κυβερνήσεως Σύριζα. Αντιγράφω από προηγούμενο κείμενό μου που δημοσιεύθηκε σε αυτή τη στήλη στις 2 Απριλίου 2017: «[…] Σήμερα η συνολική αξία της ΔΕΗ, όπως αποτιμάται στο ΧΑΑ, είναι 612 εκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν 2,616 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος ευθύνεται για τα χαμένα 2,004 δισεκατομμύρια ευρώ; Το Δημόσιο μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και το ΙΚΑ, κατέχει το 55% των μετοχών της ΔΕΗ, δηλαδή έχασε 1,002 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν κάποιος έκλεβε από το Δημόσιο 1,002 δισεκατομμύρια ευρώ θα τον παραπέμπαμε για κακούργημα και θα θέλαμε να τον κρεμάσουμε. Τώρα που τα χάνουμε από την ιδεοληψία των κυβερνώντων, δεν μας ενδιαφέρει. Μας έχουν ταράξει ότι προστατεύουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά στην ουσία τα απεμπολούν, καταστρέφοντας την περιουσία του Ελληνικού Λαού για τον οποίον κόπτονται στα λόγια μόνον […]».

Φυσικά, του το επισήμανε και ο Πρωθυπουργός, στη συζήτηση για την ακρίβεια, όταν τον αποστόμωσε λέγοντας ότι «[…] η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ (σημ. με 34%), θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε […].» Είναι ολοφάνερο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η οικονομία και ακριβώς για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Πάμε τώρα στο θέμα της Εθνικής Τράπεζας. Μας δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ότι: «δεν θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιήσουν την Εθνική Τράπεζα» […] «Εμείς θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του εθνικού συστήματος», επισημαίνοντας ότι το κόμμα του εφαρμόζει μια «πολιτική εναρμονισμένη στο δημόσιο συμφέρον και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

Αυτή είναι «η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης», η οποία ήταν «Εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν». Το παιδί έπαθε αλλά δεν έμαθε.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή