Ο άγιος και το τέρας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιο σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου». Οχι μόνο επειδή στις έξι δομές φιλοξενίας της συγκεκριμένης ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα μεγάλωσαν τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες παιδιά. Κυρίως, όμως, γιατί η εικόνα που είχε ο κόσμος για τον πατέρα Αντώνιο ήταν τελείως διαφορετική από το 2007 ακόμη που δημιούργησε το πρώτο σπίτι φιλοξενίας στον Κολωνό.

Ηταν ουσιαστικά η εικόνα ενός αγίου που ζει ανάμεσά μας. Ενός ανιδιοτελούς ιερέα που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή για να σώζει παιδιά που έχουν βρεθεί στο «λούκι». Παιδιά από διαλυμένες οικογένειες, παιδιά εγκλωβισμένα στα ναρκωτικά, παιδιά που έχουν αποσπαστεί από κακοποιητικούς γονείς και ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους. Πώς λοιπόν ένας άνθρωπος με φωτοστέφανο μετατρέπεται αίφνης σε τέρας που δέρνει και κακοποιεί σεξουαλικά τα παιδιά που υποτίθεται ότι περιέθαλπε; Πώς αφήσαμε ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους μας, εφόσον βέβαια οι καταγγελίες αποδειχθούν αληθινές.

Προφανώς την πρώτη ευθύνη την έχει το ελληνικό κράτος και οι ανεπαρκείς, χρόνια τώρα, δομές της κοινωνικής πρόνοιας. Που ενώ η δουλειά της είναι να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους και να μπορεί να διακρίνει τους κινδύνους, αποδείχθηκε ανίκανη. Κι επέτρεψε, χωρίς αξιολόγηση, έλεγχο και λογοδοσία, σε μια μικρή δομή 30 ατόμων στον Κολωνό να γίνει μέσα σε 15 χρόνια… «αλυσίδα» με παραρτήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Ηπειρο, Χίο, Βόλο και Καλαμάτα. Αλλά και πάλι, πώς μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να δεχθεί ότι, μέσα στα 15 χρόνια που η «Κιβωτός» λειτουργούσε με τεράστια προβολή από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, δεν υπήρξαν ψίθυροι παιδιών –ακόμη κι εκείνων που ενηλικιώθηκαν– που να χτυπήσουν συναγερμό για τα αίσχη που καταγγέλλονται σήμερα.

Πώς δεν υπήρξε ποτέ κάποιος εξωτερικός συνεργάτης της δομής, εθελοντής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, γιατρός, κάποιος επαγγελματίας που να αντιληφθεί ότι κάτι ύποπτο και παραβατικό συνέβαινε πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες – με εξαίρεση τις τελευταίες καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη.

Χρειάζεται ενδελεχής έρευνα της Δικαιοσύνης για να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Γιατί οι καταγγελίες έχουν τραυματίσει βαρύτατα την εμπιστοσύνη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο κόσμος απέναντι σε δομές αλληλεγγύης και πρόνοιας που έχουν πράγματι κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στην ελληνική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή